RUU Pindaan Perlembagaan: Penyatuan Suara Pengukuhan Integriti Politik

- Advertisement -

Oleh: YB Dato’ Sri Reezal Merican Naina Merican

Mesyuarat Khas Parlimen pada 11 April 2022 merupakan detik yang cukup bermakna kepada landskap politik tanah air. Cadangan draf asal yang merujuk kepada usaha mencadang dan memaktubkan Rang UndangUndang Perlembagaan (Pindaan) (No.3) 2022 akhirnya diputuskan untuk dibawa kepada pemerhatian khusus dan spesifik sebuah Jawatankuasa Pilihan Khas.

Lebih menarik dan wajar dihargai, Jawatankuasa ini dianggotai oleh wakil parti politik yang bersifat rentas. Selain peranan utama yang bakal diterajui oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), ia akan turut disertai kalangan wakil parti yang bukan sahaja mempunyai pengalaman malah memahami had, batas dan keperluan undang-undang yang akan dipersetujui nanti.

Keperluan kepada pindaan Perlembagaan atau apa sahaja remedi perundangan bersesuaian dalam menangani isu lompat parti sememangnya wajar diperhalusi dalam masa terdekat ini. Mereka yang arif dan mahir dalam aspek perundangan dan Perlembagaan wajar disatukan di bawah khemah besar perbincangan berkaitan akta ini.

RUU yang dicadangkan ini merupakan usaha yang cukup luar biasa. Semangat diskusi, rundingan, perbincangan dan musyawarah yang diusahakan oleh Kerajaan melalui kesungguhan dan komitmen Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU), JPM amat jelas dan ketara. Jika tidak silap, hampir 12 sesi pertemuan diadakan bersama pemegang taruh dalam memastikan penerimaan positif kepada apa yang bakal diputuskan nanti.

Sidang Khas Parlimen yang diadakan tempoh hari tidak mendatangkan kerugian apa pun kepada mana-mana pihak. Malahan, sidang tersebut menjadi sesi “maklum balas peringkat tertinggi” yang boleh dan mampu diusahakan. Liputan langsung secara dalam talian diikuti ramai rakyat yang berminat sehinggalah detik keputusan akhir dimuktamadkan oleh Speaker.

Apa yang berlaku sebenarnya membayangkan proses kematangan demokrasi yang sedang berlaku di negara kita sejak pilihanraya umum (PRU-14) yang lepas. Politik tidak semestinya bersifat “permainan zero-sum” (zero-sum game) atau “mainan campur-tolak” semata-mata. Dalam banyak keadaan, politik mesti menjadi medium yang menjanjikan kesejahteraan dan membawa manfaat kepada rakyat.

Saban kali dalam doa awal sebelum memulakan sidang Parlimen – disebutkan akan keperluan semangat dan agenda permesyuaratan wajib memandu usaha peningkatan dan pemeliharaan “kemaslahatan rakyat”. Dalam banyak hal, Dewan Rakyat dan Dewan Negara menjadi kemuncak kepada hasrat ini.

Kitaran Kecurigaan dan Kesangsian

Ketika mana barometer kepercayaan rakyat kepada apa sahaja isu yang bernuansa politik cukup rendah; apa yang berlaku di Dewan Rakyat tempohari sebenarnya menzahirkan elemen keterbukaan dan kebertanggungjawaban yang cukup tinggi. Lebih 65 pembahas yang mengemukakan pandangan, sebenarnya membuka banyak gagasan dan pandangan yang wajar diteliti.

Kalau dahulu kita pernah mendengar ungkapan – bahawa zaman Kerajaan tahu semua sudah berakhir. Inilah juga makna kepada ungkapan itu. Kerajaan, atas struktur dan ruang kelola yang ada, perlu membuka tabir dan tirai pemikiran dan tindakannya dengan lebih meluas. Pendekatan libat urus mesti dilaksanakan atas nawaitu-nya yang betul dan tepat.

Kajian ‘Edelman Trust Barometer 2022’, secara kebetulan tahun ini mengangkat tema – “Kitaran Kecurigaan dan Kesangsian” (The Cycle of Distrust). Menurut kajian tersebut, antara sektor yang mengalami sedikit kemerosotan dalam aspek kebolehpercayaan ini adalah politik dan media. Malahan, kedua-dua sektor ini dianggap sebagai pencetus ketidaksepakatan pemikiran di kalangan rakyat.

RUU Perlembagaan (Pindaan)(No.3) 2022 yang dicadangkan sebenarnya mempunyai niat mengembalikan “kemuliaan” dan “kepercayaan” rakyat kepada ruang politik. Terus terang, kita amat memahami kekecewaan majoriti rakyat dengan suasana politik berlompat-lompatan dan penuh ketidaktentuan.

Kekuatan dan keutuhan siasah negara mesti dikembalikan kepada keadaan yang lebih sasa dan stabil. Hak dan keputusan rakyat mesti dihargai dan dihormati. Mandat mereka mesti dihormati dan dilunaskan dengan penuh tanggungjawab.

Kecurigaan dan kesangsian tidak boleh menjadi emosi pilihan (default emotion) kepada rakyat. Politik mesti menjadi ruang yang kembali dihormati dan dipercayai. Ya, memang benar, proses ini tidak akan berlaku dalam sehari. Ia memerlukan proses yang panjang dan sangat berliku. Namun, percayalah ia telah pun dimulakan dan hakikatnya, kita tidak bermula di titik sifar.

Menerajui Muafakat Politik

Apa yang sedang dilalui oleh YAB Perdana Menteri pada ketika ini merupakan dinamik politik yang tidak pernah dialami oleh mana-mana pimpinan sebelum ini. Getar rasa permuafakatan politik yang dibawa oleh kepimpinan negara pada ketika ini, cukup ikhlas dan terbuka. Semua pihak dirundingi dengan sebaik mungkin.

Menjemput dan mendengar pandangan seluruh spektrum politik merupakan ikhtiar yang panjang dan barangkali melelahkan. Namun, inilah realiti politik yang ada. Ruang keterbukaan dan pentas permuafakatan hanya mampu direalisasikan seorang pemimpin yang mempunyai desak hati dan firasat politik yang memuliakan semangat musyawarah.

Cukup jelas, memorandum persefahaman politik (MoU) tidak dijayakan atas dasar tangkap muat. Ia dokumen yang memeterai kesungguhan dan komitmen untuk mendahulukan kesejahteraan dan kepentingan rakyat. Seluruh ruang sayap politik diberikan cukup masa untuk mengemukakan pandangan dan hasrat.

Model kepimpinan yang sedang ditampilkan ini sebenarnya acuan masa hadapan kepada politik Malaysia. Teringat akan Titah KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong bahawa politik wajar diterasi adab – ‘yang menang tidak menang semua, yang kalah tidak kalah semua’. Amalan merundingi pandangan semua pihak ini wajar menjadi tamsilan dan contoh. Apa yang ramai rakyat harapkan, apa sahaja yang berlaku selepas daripada ini, tidak mengembalikan politik Malaysia kepada – “permainan zero-sum”. Dalam keadaan dan waktu tertentu, maruah dan martabat politik Malaysia perlu kita pertahankan dengan sepenuh hati.

Niat, semangat dan gagasan RUU Perlembagaan (Pindaan) (No.3) 2022 sudah betul, tepat dan wajar. Tidak mungkin asas yang disepakati secara bersama ini tidak boleh diangkat menjadi undang-undang. Kepada penulis, kalau pun ada ketidaksetujuan yang disampaikan tempoh hari, ia bersifat kepada “perincian” tertentu dalam draf yang dikemukakan.

Akhirnya nanti, rakyat hanya menginginkan suasana politik yang lebih berintegriti dan stabil. Mereka tahu dan maklum, keadaan politik yang tidak diteraskan kepada prinsip dan integriti akan meletakkan negara dalam ruang ketidakstabilan yang bakal menatijahkan terencatnya potensi kemakmuran.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,461FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat