Kemungkinan Dapat Covid-19 Semasa Menaiki Kapal Terbang Adalah Tipis, Kata Pakar

- Advertisement -

DUDUK terhimpit di antara beberapa orang yang tidak dikenali di dalam pesawat mungkin terasa seperti posisi berisiko untuk mendapat jangkitan Covid-19 pada masa yang tidak menentu ini.

Tetapi menurut beberapa pakar, kemungkinan untuk mendapat jangkitan Covid-19 ketika dalam penerbangan sebenarnya agak tipis.

Ketakutan terbang semasa wabak telah meningkat secara dramatik seterusnya mengurangkan trafik udara global, juga diburukkan lagi dengan penutupan sempadan.

Sekiranya dakwaan saintifik baru ini disahkan, maka risiko mendapat jangkitan Covid-19 ketika menaiki kapal terbang, adalah tidak berasas.

Dalam satu kes, kira-kira 328 penumpang dan anak kapal diuji untuk coronavirus setelah mengetahui bahawa penerbangan 31 Mac dari AS ke Taiwan telah membawa 12 penumpang yang mengalami gejala pada masa itu.

Namun, semua penumpang lain diuji negatif, begitu juga dengan anak kapal.

Dan walaupun sudah tentu ada kes penumpang yang dijangkiti menyebarkan virus kepada kru pesawat atau rakan pelancong dalam beberapa bulan terakhir, tingkat penularannya rendah.

Satu kajian yang baru-baru ini diterbitkan dalam jurnal perubatan JAMA Network Open, menemui bukti kemungkinan penyebaran coronavirus semasa penerbangan empat jam dari Tel Aviv ke Frankfurt pada bulan Mac.

Dua penumpang dalam penerbangan itu mendapat jangkitan selepas terbang dengan sekumpulan pelancong yang mempunyai hubungan dengan pengurus hotel yang dijangkiti, menurut penyelidik dari Institut Virologi Perubatan di Universiti Goethe di Frankfurt.

Kedua-duanya mungkin dijangkiti ketika duduk di bahagian belakang pesawat, tepat di seberang lorong dari tujuh penumpang yang secara tidak sengaja terkena virus berkenaan.

Satu penerbangan yang lebih awal dari UK ke Vietnam pada 2 Mac, di mana seorang penumpang nampaknya menyebarkan virus kepada sekitar 14 penumpang lain, dan juga anak kapal, setakat ini dipercayai satu-satunya penyebaran dalam pesawat yang diketahui kepada lebih ramai orang.

Satu penjelasan kenapa risiko penyebaran virus dalam kapal terbang adalah rendah kerana udara di kabin pesawat moden digantikan dengan udara segar baru setiap dua hingga tiga minit, dan kebanyakan pesawat dilengkapi dengan penapis udara yang dirancang untuk menangkap 99.99% zarah.

Sementara itu, pelbagai protokol baru dalam penerbangan juga telah dilaksanakan, seperti mewajibkan penutup muka untuk penumpang dan anak kapal, pemeriksaan suhu, serta pembersihan kabin yang lebih intensif dan pergerakan terbatas di kabin semasa penerbangan – semua ini telah mengurangkan lagi risiko penyebaran Covid-19 semasa penerbangan – CNN

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
27,555FollowersFollow
13,813SubscribersSubscribe

Topik Hangat