Penganalisa tidak pasti jika US$20 juta dalam akaun Najib berasal daripada 1MDB

- Advertisement -

KUALA LUMPUR: Seorang penganalisis Bank Negara Malaysia (BNM) yang menjadi saksi dalam kes 1MDB Najib Razak memberitahu Mahkamah Tinggi bahawa beliau tidak dapat mengesahkan sama ada jumlah US$20 juta yang masuk ke akaun bank bekas perdana menteri itu berasal daripada 1MDB.

Adam Ariff Roslan berkata pegawai penyelidik daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak dapat membekalkan beliau dengan butiran akaun yang disimpan di Riyad Bank yang dikatakan milik “Prince Faisal Turki Al Saud” pada masa analisis mengenainya dijalankan.

Beliau berkata beliau menjalankan analisisnya berdasarkan laporan bank bagi akaun Najib dan Good Star Limited, sebuah syarikat yang dikendalikan oleh yang melarikan diri, Low Taek Jho, atau Jho Low.

Adam berkata bahawa daripada analisisnya, Good Star pada 18 Februari 2011 telah memindahkan jumlah AS$12.5 juta (RM58.6 juta) ke akaun yang dikaitkan dengan “Prince Faisal”.

Lima hari kemudian, sejumlah US$10 juta telah dipindahkan ke akaun AmBank Najib yang berakhir dengan angka “694” daripada akaun yang sama yang dikaitkan dengan “Prince Faisal,” katanya.

Pada 10 Jun tahun yang sama, beliau berkata, Good Star membuat bayaran kedua $ 12 juta kepada akaun yang didakwa “Prince Faisal”. Tiga hari kemudian, Najib menerima US$10 juta, diyakini daripada “Prince Faisal”.

Di bawah pemeriksaa balas oleh peguam Shafee Abdullah, Adam berkata beliau tidak mengetahui apa-apa perjanjian “Prince Faisal” dengan Najib berkaitan dengan pemindahan US$20 juta.

Penganalisis itu juga mengakui bahawa dia tidak mempunyai pengetahuan sama ada dana itu merupakan sumbangan daripada raja Arab Saudi Abdullah kepada Najib, seperti yang didakwa oleh pihak pembelaan.

Beliau berkata tugasnya hanya untuk menganalisis pergerakan wang dalam akaun yang dikaitkan dengan 1MDB.

Najib sedang berhadapan 25 tuduhan penyalahgunaan kuasa dan penggelapan wang di atas dana 1MDB yang didakwa berjumlah RM2.28 bilion yang disimpan di akaun AmBank beliau antara Februari 2011 dan Disember 2014.

Perbicaraan dihadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat