Polis rakam kenyataan MB Kedah berhubung laporan Di PRK Pelangai

- Advertisement -

KUANTAN: Polis Pahang telah merekodkan kenyataan Menteri Besar Kedah Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Noor (gambar) mengenai dua laporan polis yang dibuat terhadapnya semasa kempen pilihanraya kecil XUN Pelangai baru-baru ini.

Ketua Polis Pahang Datuk Seri Yahaya Othman berkata kenyataan daripada Muhammad Sanusi, yang juga pengarah pilihan raya PAS, telah dirakam di balai Polis Manchis di Bentong pada 7 Oktober.

“Keseluruhannya, kami telah merekodkan kenyataan seramai lima orang. Siasatan sedang berlangsung. Perkara itu akan diserahkan kepada Pejabat Peguam Negara,” katanya kepada Bernama selepas Perhimpuman Bulanan Polis Pahang di ibupejabat Polis Pahang di sini hari ini.

Beliau berkata siasatan terhadap Muhammad Sanusi sedang dijalankan mengikut Seksyen 4 Akta Hasutan 1948, Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan Seksyen 4A Akta Pelanggaran Pilihan Raya 1954.

Dikatakan bahawa laporan polis dibuat atas kenyataan Muhammad Sanusi dalam ucapan beliau pada 22 September semasa kempen PRN Pelangai, pengundian yang diadakan pada 7 Oktober.

Mengenai isu lain, Yahaya berkata satu post-mortem mendedahkan bahawa warga India Nandan Suresh Nadkarni, 44, yang ditemui mati selepas menaiki Gunung Jasar di Cameron Highlands, telah menderita hipotermia.

“Polis Perak menguruskan proses penghantaran mayat kepada keluarga selepas bedah siasat yang dijalankan di hospital Ipoh pada 1 Oktober,” katanya.

Nandan Suresh, yang merupakan seorang akauntan, dilaporkan hilang pada 22 September selepas beliau mendaki Gunung Jasar. Beliau dipercayai telah menyimpang daripada laluan asal ketika menuruni gunung, menyebabkan beliau tersesat di luar sempadan Perak dengan Pahang.

Mayat beliau ditemui pada 30 September di sebuah sungai kira-kira enam kilometer dari sebuah pos kawalan di kaki gunung dan telah dibawa turum dengan helikopter pada 1 Oktober.

Nandan Suresh telah mendaftar masuk ke sebuah penginapan di Tanah Rata pada 19 September dan sepatutnya mendaftar keluar pada 24 September. Kamera CCTV menunjukkan beliau meninggalkan hotel pada 22 September.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat