Prasarana Akan Buat Laporan Kepada SPRM, SSM Mengenai Projek Di Arab Saudi

- Advertisement -

KUALA LUMPUR: Prasarana Malaysia Bhd (Prasarana) akan membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) berhubung projek Al Mashaaer Al Mugaddassah Makkah Metro Southern Line (MMMSL) di Arab Saudi yang mengakibatkan Prasarana menanggung jumlah kerugian teraudit bernilai 417 juta riyal Saudi (RM500 juta) bagi tahun kewangan 2019.

Pengerusi, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman berkata keputusan itu dibuat pada akhir langkah siasatan forensik dan audit dalaman selama 18 bulan yang turut termasuk semakan audit oleh perkhidmatan khidmat nasihat PriceWaterhouseCoopers.

“Dalam mesyuarat ahli lembaga pengarah yang diadakan pagi ini, kami berpuas hati dengan nasihat yang diberikan jawatankuasa risiko audit bahawa terdapat asas untuk Prasarana membawa perkara ini kepada pihak berkuasa bagi siasatan lanjut dan seterusnya tindakan undang-undang yang akan diambil,” katanya pada sidang media secara dalam talian hari ini.

Beliau berkata berdasarkan siasatan yang telah dilaksanakan itu, antara lain, telah menyemak proses sebelum pemberian tender dan selepas pemberian tender MMMSL, pelaksanaan keseluruhan obligasi kontrak Prasarana serta isu-isu penyelenggaraan, pembaikan dan baik pulih berkaitan dengan alat ganti dalam projek tersebut.

Beliau berkata tindakan Prasarana adalah sejajar dengan komitmennya terhadap tadbir urus yang baik, ketelusan dan kebertanggungjawaban.

“Ini adalah siasatan yang mencabar memandangkan banyak pegawai utama yang terlibat dalam projek MMMSL telah meninggalkan Prasarana dan/atau PRIME dan/atau Rapid Rail,” katanya.

Tajuddin berkata keadaan jarak projek itu yang jauh juga mendorong siasatan tersebut memerlukan kerjasama daripada dan bantuan pihak perunding termasuk perunding sebelum ini yang berpangkalan di luar negara.

“Selain itu, pegawai penyiasat juga perlu membuat saringan terhadap sejumlah besar dokumen, yang dipindahkan dari Arab Saudi ke Malaysia,” katanya.

Beliau berkata Prasarana akan memberi kerjasama penuh kepada pihak berkuasa dalam menjalankan siasatan mereka dan tindakan undang-undang berkaitan.

Hasil siasatan itu akan membolehkan Prasarana menentukan tindakan lanjut termasuk memulakan langkah undang-undang yang sewajarnya, katanya.

“Dalam melangkah ke hadapan, sebuah jawatankuasa pelaburan dianggotai ahli lembaga pengarah ditubuhkan untuk meneliti usaha sama pelaburan dan perniagaan utama Prasarana.

“Lembaga pengarah amat serius dan komited dalam memastikan Prasarana dan pegawainya mematuhi amalan perniagaan baik dan tadbir urus korporat yang betul, yang paling penting adalah boleh dipercayai, berprinsip dan beretika dalam melaksanakan tanggungjawab mereka,” katanya.

Pada 16 April, 2015, Prasarana, melalui anak syarikatnya, PRIME, diberikan kontrak tiga tahun untuk mengendalikan dan menyelenggara laluan di antara stesen Arafat 1 dengan stesen Jamarat di utara Mekah, mengambil alih daripada China Railway Construction Consortium.

– BERNAMA

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
27,603FollowersFollow
13,813SubscribersSubscribe

Topik Hangat