“Pakai Pelitup Muka Ketika Lakukan Seks” – Nasihat Doktor Dari Kanada

KANADA: Seks ketika wabak melanda boleh menjadi rumit, kata doktor perubatan utama Kanada, dan sebaiknya jangan berciuman dan mungkin memakai topeng ketika melakukannya untuk mencegah penyebaran Covid-19.

Theresa Tam, Ketua Pegawai Kesihatan Awam Kanada, mengeluarkan kenyataan umum pada hari Rabu mengenai keselamatan dari virus ketika melakukan aktiviti seksual.

“Kesihatan seksual adalah bahagian penting dari keseluruhan kesihatan kita. Namun, seks boleh menjadi rumit ketika wabak Covid-19 ini …” kata kenyataan tersebut, dengan risiko meningkat bagi pasangan yang terlibat dengan orang lain di luar perkahwinan/hubungan mereka.

“Aktiviti seksual berisiko paling rendah semasa Covid-19 – adalah yang hanya melibatkan diri anda sendiri,” Tam memberi nasihat.

Tetapi bagi rakyat Kanada yang memilih untuk “melakukan hubungan seksual secara langsung” di luar hubungan mereka, beliau mencadangkan beberapa langkah untuk mengurangkan risiko termasuk “menghindari aksi menatap muka.”

Hubungan harus dijalin dengan saling percaya mempercayai terlebih dahulu dan pasangan juga harus mempertimbangkan untuk menggunakan topeng yang menutup hidung dan mulut, kata Tam.

“Bukti semasa menunjukkan terdapat kemungkinan sangat kecil untuk dijangkiti Covid-19 melalui air mani atau cairan vagina. Namun begitu, walaupun orang yang terlibat tidak mengalami gejala, aktiviti seksual dengan pasangan baru boleh meningkatkan risiko anda mendapat Covid-19 melalui hubungan rapat, seperti bercium, katanya dalam kenyataan berkenaan.

Seks harus dielakkan jika salah seorang pasangan mempunyai gejala Covid-19, menurut kenyataan àyataan itu, yang mengingatkan pasangan supaya “mengehadkan penggunaan alkohol dan bahan lain sehingga anda dan pasangan anda dapat membuat keputusan yang selamat.”

Sudah tentu, nasihat kesihatan berkaitan seks yang paling biasa juga dinyatakan – seperti terus mengamalkan seks yang selamat, termasuk menggunakan kondom dan mengetahui status penyakit kelamin diri dan pasangannya.

“Dengan mengambil langkah berjaga-jaga ini dan terus mengetahui risiko yang kita tanggung, rakyat Kanada dapat mencari cara untuk menikmati keintiman fizikal sambil memastikan wabak Covid-19 tidak terus merebak,” pesan Dr. Tam – CNN.

Advertisment

Topik Hangat

Adham Minta Rakyat Terus Bersolidariti Tentang Covid-19

PUTRAJAYA – Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang dilaksanakan sejak 1 Jun lalu menunjukkan kaedah tersebut “mendatangkan hasil” apabila kadar kebolehjangkitan Covid-19 (Rt)...

Anwar Hantar Akuan Bersumpah Lagi?

CYBERJAYA - Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan menyerahkan 114 Akuan Bersumpah (SD) ahli-ahli Parlimen yang menyokong beliau menjadi Perdana Menteri ketika bertemu...

DAP usul kerajaan gagal, serah kebijaksanaan Agong menilai

KUALA LUMPUR - Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng membangkitkan usul kerajaan gagal menangani Covid-19 kepada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah...

Berita Berkaitan

Netanyahu bukan lagi PM Israel, kalah undi percaya di Parlimen

BAITULMUQADDIS- Benjamin Netanyahu akhirnya terpaksa berundur dari jawatan Perdana Menteri Israel selepas ahli Parlimen mengundi 60-59 untuk membentuk kerajaan baharu. Pemimpin berhaluan kanan, Naftali...

12 Maut, 37 Cedera Dalam Insiden Letupan Saluran Gas Di China

HUBEI: Sekurang-kurangnya 12 terbunuh dan 37 lagi cedera parah dalam insiden letupan saluran gas di kawasan perumahan di tengah China. Menurut laporan portal CCTV, letupan itu berlaku...

Keputusan Lanjutan Sekatan Di UK Diumum Esok

CARBIS BAY: Perdana Menteri United Kingdom (UK), Boris Johnson memaklumkan keputusan sama ada tempoh sekatan di seluruh England dilanjutkan atau sebaliknya akan diumum esok. Malah...