Tindakan Guna Tuala Wanita Dalam Protes Tidak Wajar dan Amat Tidak Sensitif – Loke

SEREMBAN – Setiausaha Agung DAP, Anthony Loke, menyatakan rasa tidak setuju terhadap cara protes yang dilakukan oleh beberapa ahli veteran parti di Negeri Sembilan, berikutan isu berkaitan pelantikan calon senator.

Protes tersebut menarik perhatian selepas peserta memakai topeng yang diperbuat daripada tuala wanita sebagai bentuk sindiran terhadap kepimpinan negeri. Loke menyifatkan pendekatan itu sebagai tidak bersesuaian dan boleh dianggap ofensif kepada masyarakat.

“Saya fikir itu satu tindakan yang sangat tidak sensitif. Dalam soal pelantikan, parti ada prosesnya. Jika ada ketidakpuasan hati, ia sepatutnya disampaikan melalui saluran dalaman,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Seremban.

Anthony Loke menjelaskan bahawa kepimpinan parti telah membuat pertimbangan sewajarnya dalam proses pencalonan dan menyeru semua ahli untuk menghormati keputusan tersebut. Katanya, perbincangan dalam parti harus berlaku dengan tertib dan profesional, bukan melalui tindakan yang boleh mencetuskan kontroversi.

Dalam pada itu, Ketua Wanita DAP, Teo Nie Ching, turut menzahirkan rasa kecewa terhadap simbol yang digunakan dalam protes berkenaan, sambil menyifatkannya sebagai merendahkan isu yang seharusnya dihormati oleh semua pihak.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat