Jumlah Pesakit Muda Dan Kritikal Covid-19 Meningkat – Dr Adham

KUALA LUMPUR – Kementerian Kesihatan (KKM) kini mendapati jumlah pesakit tahap kritikal Covid-19 semakin meningkat, terutama di kalangan usia yang sebelum ini lebih berdaya tahan terhadap wabak itu.

Perkara itu dimaklumkan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba, yang turut berkata pesakit ini juga kurang responsif terhadap rawatan berbanding ketika tempoh awal penularan Covid-19.

Bercakap dalam sidang media di Putrajaya semalam, Dr Adham berkata hanya 6.7 peratus pesakit tergolong dalam Kategori 4 dan 5 pada Januari 2021.

Pesakit Kategori 4 adalah mereka yang memerlukan bantuan pernafasan akibat tahap oksigen dalam darah yang rendah. Pesakit Kategori 5 pula adalah mereka yang tenat serta mengalami kegagalan organ.

Menurut Dr Adham, jumlah pesakit kategori itu meningkat kepada 26.2 peratus pada Februari, menurun kepada 17.2 peratus pada Mac dan meningkat semula kepada 35.2 peratus pada April.

“Pemerhatian klinikal juga mendapati ada perubahan dari segi profil pesakit, di mana pesakit berusia kurang 60 tahun yang dulu kurang menunjukkan gejala serius, kini menunjukkan gejala lebih serius dan kurang respons terhadap rawatan berbanding di awal pandemik dulu,” katanya.

Menurut beliau ada beberapa kemungkinan yang membawa kepada perkara itu, seperti pesakit lambat mendapat rawatan dan varian virus baru yang sedang melanda.

Katanya, varian ini dipercayai lebih agresif dan menyebabkan penyakit dan komplikasi yang lebih serius berbanding sebelum ini.

“Bagaimanapun kita sedang mengkaji perkara ini,” katanya lagi.

Dr Adham memberitahu KKM dan agensi-agensi lain sedang berusaha agar negara mencapai imuniti kelompok lebih awal untuk menangani perkara ini.

Dia juga menggesa mereka yang mengalami gejala serta menjadi kontak rapat pesakit Covid-19 untuk mendapatkan rawatan segera.

“Ini agar kita dapat diagnosis dan memberi rawatan awal serta mengeluarkan perintah kuarantin atau kuarantin kendiri bagi memutuskan rantaian penularan Covid-19.

“Bagaimanapun, kejayaan untuk menangani gelombang ini hanya tercapai jika kita patuh prosedur operasi standard dan mengamalkan norma baru yang telah kita cadangkan,” katanya lagi.

Topik Hangat

Hikayat Tan Sri Hamid Bador

Sidang media terakhir Tan Sri Abdul Hamid Bador sebagai Ketua Polis Negara (KPN) penuh kontroversi dan mungkin dilihat oleh sebahagian orang sebagai bersikap membalas...

Lompat parti tak salah, SPRM tak berhak siasat – Azam Baki

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak boleh melakukan siasatan ke atas ahli politik yang lompat parti kerana ia tidak menyalahi undang-undang...

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

Berita Berkaitan

16 Lokaliti Di Sungai Ruan, 7 Kawasan Di Sempalit Dikenakan PKPD Bermula 8 Mei

KUALA LUMPUR - Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) akan dilaksanakan di 16 lokaliti di Sungai Ruan serta tujuh kawasan di Sempalit, Raub, Pahang bermula...

Kerajaan Laksana Misi Bawa Pulang Rakyat Malaysia Dari India – Hishammuddin

KUALA LUMPUR - Kerajaan akan melaksanakan misi repatriasi khusus bagi membawa pulang rakyat Malaysia yang berada di wilayah utara dan barat India semasa negara...

Sambutan Jubli Intan UMNO di seluruh negara, SOP ketat

KUALA LUMPUR – Mesyuarat Tertinggi (MT) UMNO minggu lalu bersetuju untuk membenarkan sambutan Jubli Intan ke 75 tahun parti itu diadakan. Setiausaha Agungnya, Datuk Seri...