Tun M akui tulis surat gugur LTTE pengganas

- Advertisement -

1Tun M akui tulis surat gugur LTTE pengganas

KUALA LUMPUR- Tun Dr Mahathir Mohamad hari ini mengakui pernah menulis sepucuk surat kepada Menteri Dalam Negeri, Tan Sri Muhyiddin Yassin meminta supaya kumpulan Pembebasan Tamil Eelam (LTTE) tidak lagi diklasifikasikan sebagai kumpulan pengganas.

Meskipun mengesahkan kiriman surat berkenaan, bekas Perdana Menteri itu menafikan surat yang disebarkan pada akhir minggu lalu, yang mendakwa beliau menyokong LTTE.

“Saya tak sokong LTTE… masalah itu berlaku kerana Sri Lanka, bukan kita. Tak perlu la kita ambil tindakan macam itu (senarai hitamkan mereka) melainkan dia buat benda-benda tak baik di Malaysia.

“Mungkin dia (mereka) kutip duit tapi zaman dulu pun dia kutip duit juga,” katanya memetik laporan Malaysiakini, hari ini.

Terdahulu, kandungan surat kepada Muhyididn yang ditulis pada 12 Februari, Dr Mahathir berkata bahawa beliau tidak melihat alasan untuk LTTE terus disenaraikan sebagai organisasi pengganas sedangkan Sri Lanka tidak lagi berbuat demikian.

Tahun lalu 12 orang termasuk dua wakil rakyat DAP ditahan kerana didakwa mempunyai kaitan dengan LTTE.

Pengkritik mempersoalkan keputusan itu, kerana LTTE telah dibubarkan pada 2009 setelah dikalahkan oleh tentera Sri Lanka.

Pertuduhan ke atas 12 mereka itu kemudiannya digugurkan, dan semakan kehakiman untuk mengeluarkan kumpulan itu dari senarai keganasan akan diputuskan pada 17 September ini.

Dalam suratnya, Mahathir juga mempersoalkan mengapa pemimpin Hamas diterima di Malaysia walaupun mereka juga diklasifikasikan sebagai kumpulan pengganas.

Pada sidang akhbarnya hari ini, Ahli Parlimen Langkawi menjelaskan kenyataannya tidak bermaksud bahawa secara peribadi beliau menganggap Hamas sebagai kumpulan pengganas.

“Bukan saya kata Hamas tu terroris, Hamas ditakrif sebagai terroris oleh Amerika Syarikat. Dunia cakap Hamas tu terroris,” katanya.

Sebaliknya, Dr Mahathir berkata bahawa beliau berkawan dengan pemimpin kanan Hamas, Ismail Haniyeh.

“Kenapa saya jumpa Hamas punya ketua. Dia kawan dengan saya, takkan saya nak panggil terroris.

“Kita tak perlu cari masalah,” ujarnya.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat