KKM, MINDEF Bincang Wujudkan Hospital Medan Di Sarawak dan Kelantan – Dr Adham

PUTRAJAYA – Kementerian Kesihatan (KKM) sedang berbincang dengan Kementerian Pertahanan (MINDEF) untuk mewujudkan hospital medan di Kelantan dan Sarawak dalam masa terdekat, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Adham Baba.

Beliau berkata dengan adanya hospital medan, kes-kes bukan berkaitan COVID-19 boleh diletakkan di hospital itu supaya bebanan di hospital-hospital yang terjejas kerana kes COVID-19 dapat dikurangkan.

“Sehingga kini kita dapati terdapat keperluan untuk mengadakan hospital medan seperti di Tawau dan juga Kelantan… maka perbincangan sedang dilakukan agar Kementerian Pertahanan boleh mewujudkan hospital medan itu.

“Hospital-hospital yang ada nanti terutama sekali untuk Unit Penjagaan Rapi (ICU) dan wad-wad kritikal dapat digunakan dan difokus kepada pertambahan kes-kes COVID-19,” katanya pada sidang media bersama Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan Khairy Jamaluddin mengenai perkembangan program imunisasi itu di sini hari ini.

Mengenai penambahan petugas di seluruh negara bagi mendepani COVID-19, Dr Adham berkata sejak 11 Jan, seramai 8,000 petugas dari kementerian lain digerakkan bagi membantu KKM.

Beliau berkata yang terkini, seramai 800 petugas tambahan digerakkan ke Sarawak dan Kelantan, dengan Kelantan dibuat secara pengambilan dalaman.

“Di Kelantan, petugas daripada jabatan pergigian digunakan, selain pelatih dan petugas dari Institut Latihan KKM yang mana mereka juga pakar dalam menguruskan kes-kes COVID-19 di wad kritikal dan ICU, juga telah kita gerakkan.

“Selain itu, untuk tambahan petugas, KKM telah pun mendapat kelulusan untuk menambah 11,000 petugas di semua disiplin dalam KKM dan sedang giat diusahakan supaya penambahan itu dapat dilaksanakan,” katanya.

Mengulas mengenai kes pertama kemasukan varian COVID-19 dari India, dengan mutasi berganda dikenali sebagai B.1.617.1, Dr Adham berkata kes itu dikesan hasil saringan terhadap seorang warga India pada 24 April lepas di pintu masuk antarabangsa.

“Warga India itu datang ke negara kita sebelum kita buat keputusan menutup pintu masuk dari negara itu… dia telah pun dikuarantin 14 hari dan kita sedang pantau setakat ini,” katanya.

Beliau berkata untuk varian lain, sehingga kini sebanyak 48 kes varian South African B.1.351 dikesan di dalam negara, UK B.1.1.7 (lapan kes) dan Nigerian B.1.525 (dua kes).

Sementara itu, beliau berkata aktiviti rentas negeri tidak akan dibenarkan sehingga 17 Mei sehingga pengumuman seterusnya, terutama memandangkan terdapat 13 kluster rentas negeri dikesan sejak April lepas. – Bernama

Topik Hangat

Kontroversi SMK Puncak Alam, KPM Serah Kepada Polis

CYBERJAYA - Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung beberapa insiden membabitkan Sekolah Menengah Kebangsaan Puncak Alam (SMKPA). SMKPA menjadi tumpuan...

Israel Arah Serang Pegawai Hamas Di Iran, Turki, Qatar dan Malaysia?

TEL AVIV - Kepimpinan Israel didakwa mengarahkan ejen perisikan negaranya iaitu Shin Bet dan Mossad untuk membunuh pegawai tertinggi Hamas di dalam dan luar...

Tel Aviv Dihujani 80 Roket Ketika Gaza Kebumikan 26 Mangsa Kekejaman Israel (VIDEO)

CYBERJAYA - Kota Tel Aviv di Israel dihujani sekitar 80 tembakan roket yang dilancarkan dari Tebing Gaza bagi membalas kekejaman Israel ke atasa...

Berita Berkaitan

Kelulusan Rentas Negeri Akan Lebih Ketat, Cegah Salah Guna – KPN

PETALING JAYA - Kelulusan permohonan rentas negeri akan diteliti dengan lebih ketat lagi bagi memastikan tiada individu menyalahguna atau memalsukan kebenaran itu. Ketua Polis Negara,...

Rekod Tertinggi 47 Kematian, 4,865 Kes Baru Covid-19 Hari Ini

PUTRAJAYA - Malaysia merekodkan kes kematian tertinggi akibat jangkitan COVID-19 selama dua hari berturut-turut, iaitu sebanyak 47 kes dilaporkan hari ini, berbanding 45 kes...

Malaysia Dateline Fitnah Annuar Musa Langgar SOP PKP – Tun Faisal

CYBERJAYA: Setiausaha Akhbar Menteri Wilayah Persekutuan, Datuk Tun Faisal Ismail Aziz membidas portal Malaysia Dateline kerana memfitnah Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa...