Pendaftaraan Pejuang lewat kerana dokumen tidak lengkap kata ROS

Kuala Lumpur – Permohonan pendaftaran Parti Pejuang Tanah Air (PEJUANG) belum diselesaikan sepenuhnya berdasarkan semakan permohonan pendaftaran dalam sistem eROSES sehingga semalam.

Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (ROS) dalam kenyataan hari ini, berkata pihak Jawatankuasa Penaja Parti perlu melakukan semakan terperinci pada setiap permohonan dikemukakan termasuk dokumentasi terutama perlembagaan yang menjadi rujukan utama sesebuah pertubuhan berdaftar.

Kenyataan itu berkata, sehubungan itu, PEJUANG juga tidak boleh menggunakan logo, lambang dan simbol sehingga pertubuhan itu didaftarkan secara sah.

Katanya, pihaknya masih meneliti dan membuat semakan terhadap permohonan pendaftaran PEJUANG itu.

Justeru katanya, pihak Jawatankuasa Penaja parti berkenaan diingatkan untuk berhubung terus dengan ROS bagi menyelesaikan urusan permohonan pendaftaran itu.

“Jawatankuasa Penaja sudah dimaklumkan mengenai keperluan pendaftaran yang lengkap melalui sistem sebelum pertimbangan sewajarnya dilakukan,” katanya.

Kenyataan itu dikeluarkan merujuk kepada kenyataan media PEJUANG, semalam yang mendesak keputusan segera dan jelas daripada ROS.

Kenyataan itu berkata, pihaknya menganggap dakwaan bahawa belum ada tanda-tanda PEJUANG akan diluluskan selepas lebih dua bulan permohonan bertulis dan dalam talian dikemukakan kepada ROS tidak berasas sama sekali.

Katanya, dakwaan berkenaan tidak wajar kerana pihak Jawatankuasa Penaja parti itu sudah beberapa kali mengadakan perbincangan bersama pihak ROS untuk semakan dan mendapatkan pandangan mengenai tindakan lanjut yang perlu diambil terhadap permohonan berkenaan.

Kenyataan itu berkata, ia selari dengan yang dinyatakan sendiri oleh PEJUANG dalam kronologi kenyataan media mereka.

“Seperti dimaklumkan kepada Jawatankuasa Penaja Parti bahawa semakan terperinci hendaklah dilakukan pada setiap permohonan yang dikemukakan termasuk dokumentasi terutama perlembagaan yang menjadi rujukan utama sesebuah pertubuhan berdaftar.

“Oleh itu, ROS sebagai sebuah jabatan yang menguatkuasakan Akta Pertubuhan 1966 [Akta 335] dan mengawal selia semua pertubuhan berdaftar di Malaysia menegaskan agar pihak Jawatankuasa Penaja Parti untuk tidak menggunakan logo, lambang serta simbol sehingga pertubuhan itu didaftarkan secara sah bawah Akta 335.

“ROS adalah jabatan melaksanakan tugas dan fungsi dengan adil dan saksama berdasarkan Rule of Law selaras dengan peruntukan Akta Pertubuhan 1966 [Akta 335],” katanya.

Topik Hangat

Kontroversi SMK Puncak Alam, KPM Serah Kepada Polis

CYBERJAYA - Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung beberapa insiden membabitkan Sekolah Menengah Kebangsaan Puncak Alam (SMKPA). SMKPA menjadi tumpuan...

Israel Arah Serang Pegawai Hamas Di Iran, Turki, Qatar dan Malaysia?

TEL AVIV - Kepimpinan Israel didakwa mengarahkan ejen perisikan negaranya iaitu Shin Bet dan Mossad untuk membunuh pegawai tertinggi Hamas di dalam dan luar...

Tel Aviv Dihujani 80 Roket Ketika Gaza Kebumikan 26 Mangsa Kekejaman Israel (VIDEO)

CYBERJAYA - Kota Tel Aviv di Israel dihujani sekitar 80 tembakan roket yang dilancarkan dari Tebing Gaza bagi membalas kekejaman Israel ke atasa...

Berita Berkaitan

Jangkitan Covid-19 Naik Mendadak, Noor Hisham Rayu Masyarakat Kawal Pergerakan

KUALA LUMPUR - Peningkatan kes baharu COVID-19 secara mendadak sejak awal April lepas, telah memberi tekanan hebat kepada sistem perkhidmatan kesihatan negara, kata Ketua...

Kelulusan Rentas Negeri Akan Lebih Ketat, Cegah Salah Guna – KPN

PETALING JAYA - Kelulusan permohonan rentas negeri akan diteliti dengan lebih ketat lagi bagi memastikan tiada individu menyalahguna atau memalsukan kebenaran itu. Ketua Polis Negara,...

Rekod Tertinggi 47 Kematian, 4,865 Kes Baru Covid-19 Hari Ini

PUTRAJAYA - Malaysia merekodkan kes kematian tertinggi akibat jangkitan COVID-19 selama dua hari berturut-turut, iaitu sebanyak 47 kes dilaporkan hari ini, berbanding 45 kes...