Saksi Pendakwa Nafi Subahat Perdaya 1MDB, Tapi Mengaku Ikut Arahan Jasmine Loo

KUALA LUMPUR – Pemeriksaan balas perbicaraan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB) selepas penangguhan kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) menyaksikan saksi pendakwa ke-9, Datuk Shahrol Azral Ibrahim memberikan keterangan.

Shahrol Azral yang juga Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB itu telah memberikan keterangan sejak 23 September tahun lepas, hari ini menyambung sesi soal balas berhubung penyelewengan dana sebanyak RM2.3 billion yang dihadapi oleh bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Najib, 67, berdepan empat pertuduhan iaitu menggunakan kedudukan beliau untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah wang yang sama.

Saksi yang terus menyambung sesi soal balas dengan peguam bela, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah, pada satu masa ditempelak kerana asyik berkata tidak tahu atau enggan komen.

Shahrol Azral juga berterusan menuding jari kepada ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho atau Jho Low dan peguam 1MDB iaitu Jasmine Loo Ai Swan, juga telah melarikan diri.

Shafee yang kelihatan hilang sabar melahirkan rasa hairan siapakah sebenarnya CEO 1MDB, adakah Jho Low atau Jasmine Loo kerana jawapan Shahrol menunjukan beliau seolah-olah tidak tahu apa-apa yang berlaku di sekelilignya.

Sebaliknya Shahrol lebih banyak menurut perintah dan bersetuju dengan apa sahaja daripada Jho Low dengan anggapan itu adalah arahan Najib.

Shafee: Saya sebenarnya keliru di sini. Siapa sebenarnya CEO 1MDB? Anda atau Jasmine? Tolong terangkan.

Shahrol: Saya bertindak atas nasihat Jasmine Loo. Dia yang sebenarnya dipertanggungjawabkan dengan penstrukturan semula.

Shafee: Bukankah anda CEO? Ketua Pengurusan? Saya katakan anda dan Jho Low sebenarnya merancang pelan pelaburan? Setuju dengan kata-kata saya?

Shahrol: Tidak setuju.

Shafee: Tidak setuju? Saya katakan kepada kamu bahawa kamu tidaklah begitu naif mahupun cuai. Usaha ini adalah pelan kamu dan Jho Low.

Shahrol: Tidak setuju langsung.

Sebentar tadi ketika soal balas di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Collin Lawrence Sequerah, Shahrol bersetuju penstrukturan semula usaha sama syarikat itu dengan Petrosaudi International (PSI) bertujuan untuk memperdaya Lembaga Pengarah 1MDB.

Selain itu, Shahrol juga mendakwa Jasmine Loo sebenarnya dengan sengaja mengelirukan Lembaga Pengarah 1MDB berhubung pembelian 49 peratus pegangan dalam PetroSaudi Oil Services Ltd (PSOL) pada 2012.

Dakwa Shahrol, Jasmine Loo sebenarnya sengaja memperincikan ekuiti dengan cara ‘berbelit-belit’ bagi memastikan semua Lembaga Pengarah keliru.

Dalam urus niaga usaha sama itu, 1MDB telah memindahkan sejumlah AS$1.83 bilion ke sebuah entiti yang kemudian harinya didapati sebenarnya sebuah syarikat palsu.

Jumlah yang dimasukkan antara September 2009 dan Oktober 2011 itu dibuat ke syarikat yang dikawal oleh Jho Low atau sekutunya, CEO PSI Tarek Obaid.

Ketika ditanya adakah Shahrol turut sama bersubahat dengan Jasmine Loo, dengan serta-merta Shahrol menidakkan perkara tersebut dan hanya mendakwa dirinya mengikut arahan serta nasihat sahaja.

Perbicaraan masih lagi sedang berlangsung ketika ini.

Advertisment

Topik Hangat

Anwar Hantar Akuan Bersumpah Lagi?

CYBERJAYA - Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan menyerahkan 114 Akuan Bersumpah (SD) ahli-ahli Parlimen yang menyokong beliau menjadi Perdana Menteri ketika bertemu...

Mesyuarat Luar Biasa Menteri-menteri UMNO Dengan Presiden Petang Ini

KUALA LUMPUR - Para menteri dari Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) dikatakan akan mengada mesyuarat dengan Presiden, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada jam...

Adham Minta Rakyat Terus Bersolidariti Tentang Covid-19

PUTRAJAYA – Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang dilaksanakan sejak 1 Jun lalu menunjukkan kaedah tersebut “mendatangkan hasil” apabila kadar kebolehjangkitan Covid-19 (Rt)...

Berita Berkaitan

Selangor junjung titah Agong buka DUN secepat mungkin

KUALA LUMPUR - Menteri Besar Selangor, Datuk Seri Amirudin Shari akan mengadadakan perbincangan dengan Speaker Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor hari ini bagi memulakan...

Agong ada kuasa panggil Parlimen bersidang

KUALA LUMPUR - Jawatankuasa Tamat Darurat yang ditubuhkan beberapa Ahli Parlimen pembangkang berpandangan Yang di-Pertuan Agong mempunyai kuasa untuk memanggil persidangan Parlimen tanpa nasihat...

STAM 2020: 27 daripada 5,574 calon peroleh gred 10 Mumtaz

KUALA LUMPUR, 17 Jun -- Seramai 27 daripada 5,574 calon yang menduduki peperiksaan Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) 2020 memperoleh gred 10 Mumtaz atau...