Antara ilmu dan wang

Lega Sudah Bebas PKPD

SEPANG: Berakhirnya kepungan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) pada 12.01 tengah malam tadi, melegakan penghuni di Medan 88 Bandar Baru Salak Tinggi, di sini. Tinjauan...

Vaksin: Top Glove Jangka Permintaan Sarung Tangan Terus Meningkat

KUALA LUMPUR: Top Glove Corporation Bhd menjangkakan permintaan terhadap sarung tangan bagi tujuan pemeriksaan akan meningkat dua kali ganda apabila vaksin COVID-19 dapat disediakan...

COVID-19: SOP Baharu Pengembara Sabah Didorong Penurunan Kes – KP Kesihatan

PUTRAJAYA: Kadar penurunan kes positif COVID-19 yang konsisten dicatatkan di Sabah merupakan antara faktor yang dipertimbangkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk melonggarkan prosedur...

Maradona Si Pemilik ‘Tangan Tuhan’ Meninggal Dunia

CYBERJAYA: Legenda bola sepak Argentina, Diego Maradona meninggal dunia akibat serangan jantung di kediamannya di Tigre, lapor Daily Mirror. Maradona, 60, menjalani pembedahan membuang darah...

Ahli Parlimen BN Bertanggungjawab Sokong Belanjawan 2021 – Annuar Musa

KUALA LUMPUR: Barisan Nasional (BN) sentiasa berpegang teguh dengan pendirian menyokong Belanjawan 2021 diluluskan di Dewan Rakyat esok. Setiausaha Agung BN, Tan Sri Annuar Musa,...

Oktober adalah bulan yang agak sibuk buat mahasiswa kerana mereka perlu pulang ke kampus selepas beberapa minggu bercuti semester.

Berbunga-bunga hati mahasiswa untuk pulang ke kampus kerana sudah lama tidak berjumpa rakan-rakan dan belajar secara bersemuka (face to face) dalam bilik kuliah.

Namun, peningkatan kes Covid-19 terutama di Kedah dan Sabah menuntut mahasiswa belajar secara pembelajaran terbuka (ODL) di luar kampus.

Terdapat beberapa universiti yang membenarkan mahasiswa berada di kampus jika mahasiswa menghadapi masalah seperti tiada akses Internet, keadaan persekitaran rumah yang kurang kondusif bagi melaksanakan aktiviti pengajaran dan pembelajaran (PdP) dan sebagainya.

Bagi mahasiswa yang memilih untuk belajar secara atas talian di rumah, sudah tentu mereka ada justifikasi sendiri.

Mungkin pertimbangan yang sewajarnya sudah dilakukan bagi memastikan keputusan mereka untuk berlajar secara atas talian di rumah benar-benar memihak kepada mereka.

Bagi sesetengah mahasiswa, belajar secara atas talian di rumah memberikan ruang dan peluang kepada mereka untuk bekerja secara sambilan.

Ada mahasiswa yang bekerja ketika cuti semester yang lalu dan ingin terus bekerja ketika semester baharu ini bermula.

Tidak dinafikan terdapat banyak manfaat bekerja ketika belajar terutamaa apabila mereka dibenarkan belajar di rumah secara atas talian.

Jadual kuliah yang fleksibel, ditambah pula sifat ODL yang tidak memerlukan mahasiswa berada dalam kelas secara fizikal membuatkan ramai mahasiswa bekerja secara sambilan.

Ada dalam kalangan mahasiswa mengikut trend masa kini dengan menjadi ejen (dropship) kepada sesuatu produk dan terbabit dalam GIG ekonomi seperti Food Panda, Grab Car dan sebagainya.

Sifat pekerjaan ini dilihat lebih fleksibel, menguntungkan dan wajar dilakukan mahasiswa.

Selain itu, ada segelintir mahasiswa yang mula menjinak-jinakkan diri dalam aktiviti keusahawanan.

Sebenarnya bekerja sambil belajar tatkala wabak Covid-19 melanda negara dilihat sebagai keperluan buat mahasiswa untuk membantu keluarga mereka yang tidak mampu membayar yuran pengajian, yuran kolej dan sebagainya.

Bekerja sambil belajar juga mampu memberikan pengalaman bekerja kepada mahasiswa sebelum mereka masuk alam pekerjaan dan menjadikan pengalaman bekerja itu sebagai tambah nilai kepada resume mereka.

Bekerja sambil belajar juga membolehkan seseorang mahasiswa itu untuk mengukur kemampuan, kemahiran, minat dan kelemahan yang dimiliki untuk digilap menjadi lebih baik.

Bagaimanapun, kajian yang dijalankan ahli akademik mendapati pelajar yang berkerja pada waktu sesi kuliah menyebabkan keputusan peperiksaan mereka merosot.

Namun, kajian dijalankan Schoenhals (1998) mendapati pekerjaan sambilan tidak memberi kesan terhadap pencapaian akademik pelajar.

Ia jelas menunjukkan bahawa kesan pekerjaan sambilan kepada prestasi mahasiswa adalah berbeza. Ia bergantung kepada bagaimana seseorang mahasiswa itu bijak mengimbangi masa antara belajar dan bekerja supaya pelajaran mereka tidak terjejas.

Kajian juga membuktikan bahawa mahasiswa di negara barat seperti United Kingdom dan Australia melakukan kerja sambilan sehingga mencapai purata 30 jam seminggu.

Siapa yang mampu menghalang jika seseorang mahasiswa itu terpaksa bekerja untuk menampung kos pengajian dan kehidupan mereka? Apa-apa pun, mahasiswa yang ingin bekerja secara sambilan perlu tahu yang mana sambilan dan yang mana tidak.

Sebagai mahasiswa, sudah semestinya perihal mengenai pembelajaran diletakkan lebih tinggi berbanding pekerjaan. Perancangan rapi perlu dilakukan supaya jadual belajar tidak bertembung dengan jadual bekerja.

Selain itu, jangan gunakan alasan bekerja untuk tidak memberikan sumbangan kepada ahli kumpulan jika mahasiswa dituntut untuk menyiapkan tugasan secara berkumpulan.

Perlu diingat, ada sebab mengapa sesuatu tugasan itu diberikan secara berkumpulan. Keengganan untuk memberikan kerjasama kepada ahli kumpulan menyebabkan mahasiswa yang lain tertekan dan dikhuatiri berlaku pula perkara yang tidak diingini.

Jangan nanti, seekor kerbau membawa lumpur, habis semua terpalit.

Mahasiswa juga perlu meneliti kesesuaian pekerjaan itu sebelum mereka membuat keputusan untuk bekerja. Pilih pekerjaan yang tinggi fleksibiliti waktu bekerja dan tidak terikat dengan jadual yang rigid seperti berniaga sendiri, Food Panda, Grab dan sebagainya.

Sekiranya terpaksa bekerja di restoran, pusat beli-belah dan sebagainya, pastikan anda mendapat kebenaran daripada majikan untuk mengikuti pembelajaran secara atas talian.

Sekiranya tidak, kemungkinan berlakunya kecuaian dan kemalangan di tempat kerja adalah tinggi dan ia nanti bukan saja menyusahkan majikan dan mahasiswa itu sendiri, malah sedikit sebanyak mencalitkan imej yang tidak baik kepada pihak universiti.

Mahasiswa juga disarankan mempunyai buku perancangan harian supaya mereka tidak terlepas atau terlupa tarikh penting dek kerana kesibukan bekerja dan belajar.

Selalu berinteraksi dengan pensyarah ataupun penasihat akademik untuk mengelakkan berlaku salah faham.

Akhir kata, ukur baju di badan sendiri. Jika rasa mampu untuk mengimbangi antara belajar dan bekerja, teruskan.

Jangan nanti, yang dikejar tak dapat yang dikendong pula berciciran.

Harian Metro

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Topik Hangat

Dakwaan PAS Tolak Umno Tanpa Bersatu Tidak Tepat – Asyraf Wajdi

CYBERJAYA: Dakwaan mengatakan Pas tidak akan bersama UMNO tanpa Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) sebagai rakan sekutu tidak tepat, kata Ketua Pemuda UMNO Datuk...

Covid-19: Menteri saran industri perkahwinan tukar bidang

KUALA LUMPUR- Pemain industri perkahwinan yang terkesan susulan prosedur operasi standard (SOP) ketika negara dilanda pandemik Covid-19 disaran bertukar kepada bidang perniagaan lain yang...

Tak Kisah Dilabel Pengkhianat, Asalkan Tak Khianat Rakyat – Najib

KUALA LUMPUR - Datuk Seri Najib Tun Razak tidak kisah dilabel “pengkhianat” asalkan beliau memenuhi kehendak dan harapan rakyat. Bekas Perdana Menteri itu berkata, walaupun...

Berita Berkaitan

‘Saya okay, cuma hilang deria bau’ – Alif Satar

Kuala Lumpur: "Alhamdulillah, selepas lima hari empat malam di sini, saya okay dan stabil. Tekanan darah, buah pinggang dan lain-lain termasuk selera makan semuanya...

Lenovo Yoga Slim 7i, Komputer Riba Yang Nipis Dan Bergaya Untuk Anda

Buat anda yang mencari sebuah komputer riba untuk kegunaan harian terutamaya bisnes, mungkin agak pening kepala untuk memilih puluhan model menarik yang ada di...

Samsung Galaxy Note 20 Ultra, ‘Raja’ Telefon Pintar Android Bagi Tahun 2020

Mulai dilancarkan pada Ogos lalu sebagai telefon pintar terbaik pernah dihasilkan Samsung iaitu Galaxy Note 20 Ultra sehingga kini masih lagi menjadi rebutan peminat...