Tiada Kesan UMNO Tarik Diri Ketika Darurat -Tok Mat

KUALA LUMPUR: Tidak ada sebarang kesan jika UMNO menarik diri dari kerajaan pada masa darurat kini, kata Datuk Seri Mohamad Hasan.

Timbalan Presiden UMNO itu menegaskan, parti juga tidak mempunyai kuasa untuk mengisytiharkan tarikh pilihan raya yang jelas tertakluk di bawah hak perdana menteri.

“Itu sebabnya dalam PAU (Perhimpunan Agung UMNO) ini kita hendak tengok apa sentimen, apa kehendak apa perlu kita lakukan, sebab dalam UMNO, kita parti yang mengamalkan demokrasi. UMNO tidak pernah memutuskan (hubungan) oleh desakan sesiapa, disebabkan oleh desakan kumpulan-kumpulan, segelintir orang, atau individu atau mana-mana.

“UMNO buat keputusan atas dasar keterangkuman ahli yang ramai dalam parti kita. Jadi PAU ini tempat yang paling baik untuk kita memutuskan apa langkah yang patut kita lakukan untuk kita pastikan parti akan terus berada di tempat yang sepatutnya.

“Itu sebab saya katakan UMNO mesti menjadi induk, sebab UMNO tidak pernah menjadi pelakon tambahan, kita sudah biasa mentadbir, biasa jadi CEO, tiba-tiba jadi mandur susahlah,” katanya di dalam program Agenda AWANI pada Ahad.

Dalam pada itu katanya, evolusi UMNO perlu dijalankan dengan betul dan tidak mengambil mereka yang pernah mengkhianati parti.

Ujarnya, paling penting parti tidak mengharapkan belas kasihan orang lain untuk kembali berkuasa menjadi kerajaan selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti.

Jelasnya, UMNO juga perlu mengaplikasi langkah silat kombat untuk menumbangkan musuh politik pada PRU ke-15 nanti.

Tambahnya, parti perlu menilai langkah dan menyerang habis-habisan tanpa strategi dibaca lawan politik.

“Tiada yang sukar, boleh tapi sama ada hendak atau tidak sahaja, kita mesti belajar silat gayung, kita tengok langkah orang, bantai, terus jatuh. Ini kita main silat pulut, bersilat tak sudah-sudah tapi tak sampai-sampai.

“Janganlah pakai silat pulut, tunjuk macam itu, macam ini depan pengantin, tak tumbang lawan. Sesudahnya kita letih seorang.

“Kita mesti (pakai) silat kombat, jangan orang boleh baca langkah kita, kalau pakai bunga nombor dua, orang pakai bunga nombor empat, dipatahnya tangan kita. Jadi jangan kita melangkah dahulu, tengok langkah orang tetapi bila melangkah, orang tua-tua kata bila menikam tembus, memancung putus, menggantung tinggi, jangan tikam tak mati, dikejarnya kita balik,” tegasnya.

-Astro Awani

Topik Hangat

Lompat parti tak salah, SPRM tak berhak siasat – Azam Baki

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak boleh melakukan siasatan ke atas ahli politik yang lompat parti kerana ia tidak menyalahi undang-undang...

‘Alhamdulillah aku dah cerai’ – Bekas suami Zarina Anjoulie

Kuala Lumpur: Bekas suami Zarina Anjoulie, Eilyas Azhar mengakui sudah menceraikan pelakon itu hari ini. Eilyas menerusi hantaran di Instagram Story mengakui bersyukur dengan penceraian...

Hamid Dedah Hamzah Mahu Guna Cawangan Khas Untuk Kepentingan Politik : Laporan

KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Abdul Hamid Bador mendakwa wujud campur tangan Menteri Dalam Negeri (MDN) untuk menentukan jawatan...

Berita Berkaitan

Zionis Israel tak bertamadun serang menjelang Aidilfitri – Nazir

KUALA LUMPUR - Pemuda UMNO Titiwangsa menyeru seluruh umat Islam di negara ini dan di seluruh dunia perlu bersatu hati mengecam kekejaman zionis ini...

MB Pahang sumbang RM5,000 Bantu Pesakit SLE

RAUB: Menteri Besar Pahang, Dato Sri' Wan Rosdy Wan Ismail menghulurkan sumbangan peribadi RM5,000 kepada adik Norashikin Azizan yang mengidap penyakit Systemic Lupus Erythematosus...

Khaled Nordin gesa ‘lockdown’ penuh di seluruh negara

CYBERJAYA: Kerajaan digesa melaksanakan sekatan penuh (lockdown) di negara ini bagi mengekang penularan Covid-19, memandangkan kes kian meningkat. Menurut Naib Presiden UMNO Datuk Seri Mohamed...