Malaysia-Thailand maksima kerjasama sempadan

- Advertisement -

KUALA LUMPUR- Thailand bersetuju untuk mempercepat pembinaan Jambatan Persahabatan Kedua Rantau Panjang dan Sungai Golok.

Dalam pertemuan dua hala Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan rakan sejawatnya, Srettha Thavisin berlangsung di Kompleks CIQ Sadao di wilayah Songkhla, Thailand telah mencapai beberapa kata sepakat.

“Mengenai projek penyambungan, Thailand bersetuju untuk mempercepat pembinaan Jambatan Persahabatan Kedua Rantau Panjang dan Sungai Golok.

“Kami membahas langkah-langkah tindak lanjut daripada kunjungan PM Srettha ke Malaysia pada bulan Oktober 2023.

“Kami turut membincangkan pembentukan Pasukan Tugas Bersama untuk meneliti dan meningkatkan hubungan dua hala dalam empat bidang yakni perdagangan dan pelaburan, pelancongan, pertanian dan keterjaminan makanan serta keselamatan negara,” katanya dalam kenyataan selepas lawatan kerja sehari itu.

Tambah Anwar, meskipun kedua negara adalah tetangga dekat, kami merasa bahawa kerjasama perdagangan dan ekonomi masih rendah.

“Malaysia dan Thailand setuju untuk mengadakan Jawatankuasa Perdagangan Bersama pada suku pertama 2024 untuk menyelesaikan masalah tertunda dan meningkatkan perdagangan dua hala.

“Kedua-dua kami juga bersetuju agar Dewan Perniagaan di peringkat negeri atau wilayah memimpin dalam meningkatkan perdagangan dua hala, terutama di wilayah perbatasan,” jelasnya.

Selain itu, kedua pemimpin juga sepakat untuk mendirikan MoU tentang penanggulangan perdagangan haram dan pemburuan haiwan liar secara haram.

“Thailand juga menyatakan minatnya untuk mencari bantuan dari Malaysia di sektor halal, terutama dalam proses piawaian dan pengesahan.

“Kunjungan ini mencapai tujuannya dalam meningkatkan kerjasama yang sedia erat, khususnya dalam memaksimakan potensi manfaat dalam kerjasama perbatasan.

“Malaysia sangat menghargai hubungan persahabatan dengan Thailand dan ingin melihat lebih banyak kegiatan di wilayah perbatasan yang dapat memberikan manfaat kepada kedua-dua rakyat Malaysia dan Thailand,” katanya.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat