Pembukaan Sekolah Harus Berperingkat – iGuru

- Advertisement -

CYBERJAYA – Presiden Ikatan Guru-Guru Muslim Malaysia (iGuru), Mohd Azizee Hasan berharap Kementerian Pendidikan Malaysia akan membuka semula sekolah secara berperingkat dengan keutamaan kepada sekolah yang mempunyai lebih 80 peratus guru telah memenuhi imunisasi Covid-19.

Presidennya, Mohd Azizee Hasan berkata, pembukaan secara berperingkat dengan memberi keutamaan kepada sekolah di kawasan luar bandar dan pedalaman yang mempunyai jumlah murid yang sedikit bukan sahaja mengelak penularan wabak tetapi menyelesaikan masalah akses internet di luar bandar.

Mohd Azizee berkata kepada akhbar Sinar Harian, “Kita juga mencadangkan agar pembukaan sekolah mengutamakan sekolah yang mempunyai murid yang sedikit, sekolah yang tidak berisiko, zon hijau dan imuniti guru sekolah dan kelompok yang sudah mencapai 80 peratus imuniti.

“Pihak iGuru berharap proses vaksinasi guru, kakitangan dan calon Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM), Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) serta pelajar Tingkatan Enam disegerakan sehingga mencapai 80 peratus imuniti kelompok sebelum pembukaan sekolah.

“Pada masa sama, iGuru menggesa agar vaksinasi diperluas kepada pemandu bas, pengusaha kantin, pekerja kontrak dan juga ibu bapa murid yang berada di tahun peperiksaan bagi mengelakkan risiko jangkitan serta memberi keyakinan kepada ibu bapa terhadap aspek keselamatan dan kesihatan murid ketika berada di sekolah,” katanya dalam satu kenyataan pada Jumaat.

Beliau berkata, KPM juga perlu menyediakan perancangan teliti dan pelan intervensi khas bagi mengelak ketidaksediaan apabila sekolah dibuka nanti.

Ujarnya, kaedah kehadiran sekolah secara bergilir boleh dijadikan cara untuk mengelakkan jangkitan.

“Pembelajaran tahap satu perlu diadakan bagi mengelak masalah 3M (membaca, mengira, menulis) dengan dibenarkan ke sekolah mengikut SOP yang ketat dan dijalankan dalam bilangan saiz yang kecil di dalam kelas.

“Pihak sekolah juga perlu diberikan autonomi untuk merangka apa yang terbaik untuk sekolah mereka berdasarkan panduan jelas daripada KPM, KKM, dan MKN,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, pelaksanaan Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) perlu diperkemas khususnya bagi pelajar yang bukan kelas peperiksaan agar dapat menjaga aspek kesejahteraan mental, emosi pelajar dan guru.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
27,577FollowersFollow
13,813SubscribersSubscribe

Topik Hangat