Sentimen rakyat terhadap BN, peluang terbaik adakan PRU-15 – Mohamad Hasan

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Sentimen rakyat terhadap Barisan Nasional (BN) ketika ini adalah peluang terbaik untuk diadakan Pilihan Raya Umum (PRU-15),” kata Datuk Seri Mohamad Hasan.

Timbalan Presiden UMNO itu melihat kewajaran PRU15 diadakan dalam masa terdekat agar mandat baru dapat diberikan semula kepada rakyat.

Mohamad yang juga timbalan pengerusi BN berkata selain itu dia berpendapat jika PRU15 itu diadakan dalam tempoh masa berkenaan ia memberi peluang terbaik kepada BN berdasarkan kepada sentimen rakyat terhadap BN ketika ini.

Katanya perkara itu turut disuarakan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob kelmarin selepas BN memenangi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

“Saya bercakap dengan perdana menteri semalam yang mana kita perlu pertimbangkan untuk segerakan PRU15. Suka atau tidak kita tunggu sehingga bulan Julai nanti sebab perjanjian (memorandum persefahaman kerajaan dan pembangkang) hingga bulan Julai tahun depan.

“Ini pun tidak tahu kerana banyak yang kalah teruk di Melaka…tidak tahulah pula kalau mereka menarik diri sebab dalam politik apa jua boleh berlaku. Dinamiknya berubah setiap hari dan tidak statik, justeru terpulang kepada BN dan UMNO untuk membuat ulang kaji,” katanya memetik Bernama di Seremban.

Memorandum Persefahaman antara kerajaan dan pembangkang itu berkuat kuasa daripada tarikh ia ditandatangani, iaitu 13 Sep lepas dan terpakai sehingga pembubaran Parlimen Malaysia ke-14, juga pada masa sama kerajaan bersetuju tidak akan mengusulkan pembubaran Parlimen sebelum 31 Julai 2022.

Sementara itu, Mohamad berkata berkata kemenangan BN pada PRN Melaka merupakan satu keputusan daripada rakyat negeri Melaka yang jelas memberikan isyarat bahawa mereka ingin sebuah kerajaan yang stabil serta membawa kesejahteraan, kemakmuran kepada negeri dan negara.

“Itu isyarat yang boleh saya baca. Saya bersyukur atas kemenangan tersebut tetapi ini satu amanah yang besar diberikan kepada BN agar kerajaan Melaka yang baru mengurus tadbir dengan baik.

Saya harap ini juga merupakan sentimen di seluruh negara. Saya ucapkan terima kasih kepada semua rakyat Melaka, pengundi-pengundi Melaka kerana memberi kepercayaan kepada kami,” katanya.

BN memenangi 21 daripada 28 kerusi Dewan Undangan Negeri manakala Pakatan Harapan (PH) memenangi lima kerusi dan Perikatan Nasional (PN) dua kerusi.

Mohamad berkata BN akan melakukan post-mortem pada Isnin minggu depan membabitkan prestasi keputusan PRN Melaka dan sehubungan itu juga UMNO masih lagi terbuka untuk meneruskan kerjasama dengan PAS menerusi Muafakat Nasional (MN).

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat