Mokhzani Mahathir Dilantik Sebagai Pengerusi Maxis

KUALA LUMPUR – Maxis Berhad (Maxis) hari ini mengumumkan pelantikan Tan Sri Mokhzani Mahathir sebagai Pengerusi Lembaganya yang baru bagi menggantikan Raja Tan Sri Arshad Raja Tun Uda, lapor DagangNews.

Menurut Maxis, Raja Tan Sri Arshad memutuskan untuk mengundurkan diri dari jawatannya berkuatkuasa 22 April 2021, setelah Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) berakhir.

Beliau telah berkhidmat sebagai Pengerusi Maxis sejak penyenaraiannya di Bursa Malaysia pada tahun 2009.

“Ini adalah suatu penghormatan untuk berkhidmat sebagai Pengerusi Maxis selama 11 tahun, bekerjasama dengan ahli lembaga pengarah yang lain dalam membimbing Syarikat dalam transformasinya dari pemain mudah alih terkemuka kepada penyedia penyelesaian terpadu terkemuka di negara ini.

“Saya bangga dengan apa yang telah kami capai dan bagaimana kami terus melayani pelanggan dan pihak berkepentingan yang kami hargai dalam persekitaran digital yang berkembang pesat. Setinggi-tinggi penghargaan saya ucapkan kepada Lembaga Pengarah, pengurusan dan warga Maxis yang telah memberi sokongan yang begitu padu yang akan saya hargai selama-lamanya,” kata Raja Tan Sri Arshad.

Dalam pada itu itu, Mokhzani berkata, sebagai penyedia penyelesaian terpadu yang terkemuka, Maxis akan memainkan peranan penting dalam memajukan kesalinghubungan dan agenda digital negara.

“Kami berada di masa yang mengujakan di Maxis. Saya menantikan peranan baru saya dan juga untuk bekerjasama dengan Lembaga Pengarah, pengurusan serta warga Maxis memandangkan kami kini mempercepat cita-cita pertumbuhan jangka panjang kami,” katanya

Laporan berkata, Mokhzani kini mempengerusikan Jawatankuasa Audit dan Risiko Maxis dan juga merupakan anggota Jawatankuasa Pencalonan dan Imbuhan serta Jawatankuasa Hal Ehwal Kerajaan dan Kawal Selia.

Mokhzani akan melepaskan peranannya sebagai Pengarah Bebas Kanan dan Pengerusi Jawatankuasa Audit dan Risiko sejurus selepas AGM pada 22 April 2021 ini.

Memetik laporan itu lagi, setelah memulakan kerjaya profesionalnya sebagai jurutera luar pesisir dengan Sarawak Shell Berhad, Mokhzani menceburkan diri dalam sektor pembuatan komponen, perkhidmatan minyak dan gas, kewangan dan penjagaan kesihatan.

Pengalaman korporatnya yang lalu merangkumi jawatan eksekutif utama di Pantai Holdings Berhad, THB Industries Berhad, Tongkah Holdings Berhad, Kencana Petroleum Bhd selain menjadi pengasas bersama SapuraKencana Petroleum Berhad.

Pada masa ini, portfolio pelaburannya melalui Kencana Capital Sdn Bhd merangkumi perniagaan dalam bidang IT, harta tanah, pertanian dan industri makanan dan sektor automotif.

Mokhzani aktif dalam sukan permotoran, dan berkhidmat sebagai Pengerusi Sepang International Circuit Sdn. Bhd., yang menjadi tuan rumah FIA Formula One World Championship selama 13 tahun hingga 2017. Beliau kini merupakan Presiden Persatuan Motorsports Malaysia, yang merupakan badan pengesahan FIA dan FIM untuk semua sukan permotoran di Malaysia. Beliau merupakan lulusan Sarjana Muda Sains Kejuruteraan Petroleum dari University of Tulsa, Oklahoma di A.S.

Kepentingan 62% dalam Maxis Berhad adalah dipegang secara tidak langsung oleh Binariang GSM Sdn Bhd, di mana Syarikat Saudi Telecom mempunyai kepentingan 25%, dan baki 75% dimiliki oleh Harapan Nusantara Sdn Bhd, Usaha Tegas Sdn Bhd dan syarikat bersekutu.

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

UMNO 3.0 Sedia Singkir Zahid, Najib Termasuk Mat Hasan Ogos Ini : Laporan

KUALA LUMPUR - Spekulasi tersebar luas berkait rancangan yang sedang berjalan untuk menyingkirkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya Datuk...

Pergi Jahanam Dengan Arahan Ahmad Maslan – Nazri Aziz

CYBERJAYA: Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Mohamed Nazri Abdul Aziz memaklumkan beliau dilarang membuat kenyataan tentang UMNO. Bercakap kepada sebuah portal, Nazri berkata larangan...

Berita Berkaitan

PKP Di Sandakan Bermula Esok, Tawau Dilanjutkan – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR - Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan dilaksanakan di daerah Sandakan, Sabah berkuat kuasa 17 hingga 30 April ini, manakala PKP di daerah...

Dr M dan Pejuang boleh sertai PN tapi tak boleh letak syarat – Hamzah

KUALA LUMPUR - Setiausaha Agung Bersatu, Datuk Seri Hamzah Zainudin, berkata Perikatan Nasional (PN) sedia menerima pengikut baharu ke dalam gabungan itu sekiranya bekas...

Adham kecewa kes harian Covid-19 tak turun kepada 500

KUALA LUMPUR - Menteri Kesihatan, Datuk Seri Dr. Adham Baba tidak dapat menyembunyikan kekecewaan apabila mengakui unjuran penurunan kes positif Covid-19 pada Mei ini...