Mahkamah Tolak Permohonan Anwar Ketepikan Saman Pengampunan Diraja

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Permohonan Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengetepikan saman seorang peguam berhubung pengampunan diraja terhadapnya ditolak Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini.

Keputusan untuk menolak permohonan Presiden PKR itu dibuat Hakim Akhtar Tahir dalam prosiding terbuka pagi ini.

Pada 26 Februari lalu, peguam Mohd Khairul Azam Abdul Aziz memfailkan saman terhadap Lembaga Pengampunan dan Anwar bagi mencabar nasihat yang diberikan kepada Yang di-Pertuan Agong oleh pihak lembaga itu pada 16 Mei 2018.

Mohd Khairul Azam mempersoalkan komposisi Lembaga Pengampunan ketika itu yang didakwa ditubuhkan secara salah dan tidak menepati keperluan undang-undang mengikut Perlembagaan Persekutuan.

Pada 2 Jun lalu, Anwar memfailkan permohonan untuk membatalkan saman peguam Mohd Khairul Azam.

Ahli Parlimen Port Dickson memfailkan permohonan itu pada 13 Mei lalu antara lain atas alasan Khairul Azam selaku plaintif tidak mempunyai locus standi atau kedudukan di sisi undang-undang untuk meneruskan tindakan saman itu, tuntutan saman plaintif remeh, mengaibkan serta suatu penyalahgunaan proses mahkamah.

Pada 16 Mei 2018, Anwar dibebaskan serta-merta selepas mendapat pengampunan penuh Yang di-Pertuan Agong ke-15, Sultan Muhammad V.

Anwar sebelum itu menjalani hukuman lima tahun penjara pada Februari 2015 selepas Mahkamah Persekutuan mengekalkan keputusan bersalah atas sabitan meliwat bekas pembantunya.

Pada prosiding terbuka 14 Ogos lalu, peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla yang mewakili Mohd Khairul Azam memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, bahawa Lembaga Pengampunan telah memberikan nasihat yang salah dalam pengampunan diraja kes liwat Anwar. – MalaysiaGazette

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,454FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat