Tok Mat Saran Kerajaan Beri Kesedaran Vaksin

KUALA LUMPUR – Kerajaan tidak boleh memaksa rakyat untuk divaksinasi,” kata Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan.

Namun katanya, kerajaan boleh meyakinkan rakyat supaya melakukannya dengan sukarela.

Menurut Mohamad, kerajaan telah mula melaksanakan fasa kedua vaksinasi Covid-19. Walau bagaimanapun ramai yang mula mempersoalkan kenapa proses vaksinasi nasional sangat perlahan.

“Rakyat sebenarnya memahami bahawa bekalan yang tidak stabil adalah penyebab perlahannya proses vaksinasi nasional ini.

“Di sinilah penjelasan kerajaan sangat diperlukan.
Maklumkan jadual sebenar perolehan vaksin agar jangka waktu yang lebih realistik dapat meredakan segala kegusaran rakyat.

“Berkaitan pendaftaran vaksin, sangat perlu ia digiatkan. Dasar “Lindung Diri, Lindung Semua” amat lah penting,” kata beliau.

Dalam pada itu Mohamad mencadangkan, kepada warga asing pula, ramai tidak mengetahui cara untuk mendaftar sebagai penerima, terutama di kalangan mereka yang tidak mempunyai dokumen sah.

Pun begitu ujarnya, untuk meyakinkan mereka bukan tugas mudah.

“Setelah lebih setahun kita berhadapan dengan pandemik ini, Malaysia telah menanganinya dengan baik walaupun banyak lagi ruang untuk penambahbaikan. Apatah lagi kita tidak pernah berhadapan dengan masalah serumit begini.

“Semua episod ini mewajarkan Malaysia mempunyai strategi klinikal, vaksinasi, mitigasi dan ‘prevention’ yang benar-benar terpadu.

“Pembangunan vaksin umpamanya, adalah antara kebitaraan penting yang Malaysia mesti punyai. Kita tidak boleh selamanya menjadi negara pengguna atau medan ujian klinikal semata-mata,” jelas beliau.

Mohamad menambah, pandemik adalah ancaman keselamatan baru bukan tradisional yang merbahaya.

“Pelaburan dalam sains serta penyelidikan berkaitan vaksin, adalah suatu kemestian strategik.

“Benar kita tidak mempunyai kepakaran waktu ini. Tetapi sains adalah tentang kolloborasi dan perkongsian dalam ekosistem yang produktif.

“Menjadi sebahagian dari ekosistem penyelidikan sains termaju rentas disiplin dan geografi ini bukan lagi pilihan buat Malaysia, tetapi suatu kemestian.

“Strategi terpadu ini sangat diperlukan kerana pendekatan ‘piecemeal’ dalam menangani persoalan keselamatan, kesihatan dan kesejahteraan rakyatnya adalah tidak selari dengan kepentingan Malaysia,” kata beliau.

Topik Hangat

Kontroversi SMK Puncak Alam, KPM Serah Kepada Polis

CYBERJAYA - Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung beberapa insiden membabitkan Sekolah Menengah Kebangsaan Puncak Alam (SMKPA). SMKPA menjadi tumpuan...

Tel Aviv Dihujani 80 Roket Ketika Gaza Kebumikan 26 Mangsa Kekejaman Israel (VIDEO)

CYBERJAYA - Kota Tel Aviv di Israel dihujani sekitar 80 tembakan roket yang dilancarkan dari Tebing Gaza bagi membalas kekejaman Israel ke atasa...

Israel Arah Serang Pegawai Hamas Di Iran, Turki, Qatar dan Malaysia?

TEL AVIV - Kepimpinan Israel didakwa mengarahkan ejen perisikan negaranya iaitu Shin Bet dan Mossad untuk membunuh pegawai tertinggi Hamas di dalam dan luar...

Berita Berkaitan

Agong, Permaisuri Berkenan Tunai Solat Hajat Untuk Palestin

KUALA LUMPUR - Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Raja Permaisuri Agong Tunku Hajah Azizah Aminah Maimunah Iskandariah berkenan menunaikan...

Malaysia Sedia Hantar Tentera Bantu Misi Pengaman PBB Di Palestin – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR - Malaysia bersedia menghantar anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM) bagi membantu misi pengaman di Palestin sekiranya ia diminta Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB),...

Kerani Rugi Lebih RM255,000 Ditipu Menang Peraduan

ALOR SETAR: Gara-gara tertarik dengan wang hadiah peraduan tanpa memeriksa terlebih dahulu kebenarannya seorang kerani sebuah kedai buku di Mergong di sini mengalami kerugian...