Jual Nama Stadium Bukit Jalil Untuk Taja Pendapatan- Ahmad Faizal

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Kementerian Belia dan Sukan (KBS) tidak menolak kemungkinan menjual hak nama Stadium Nasional Bukit Jalil (SNBJ) kepada rakan kongsi strategik untuk menaja pendapatan.

Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Ahmad Faizal Azumu berkata, ia merupakan antara cadangan masa depan bagi menjana pendapatan menerusi hak penjualan nama stadium seperti perkara yang lazim dilihat dalam dunia bola sepak atau sukan lain di luar negara.

“Ada banyak cadangan ke arah itu, tetapi buat masa ini kita yakin (mampu menguruskan penyelenggaraan).

“Tetapi saya tidak tolak kemungkinan untuk masa akan datang,” katanya ketika ditemui pemberita pada ‘Sesi Teh Tarik Santai’ di SNBJ.

Program Sesi Teh Tarik Santai bersama editor-editor media utama negara diadakan untuk mengadakan perbincangan, percambahan idea serta pandangan bersama pihak media untuk KBS merencana program-program dan inisiatif belia.

Untuk rekod pada 2017, Stadium Putra telah dijenamakan semula sebagai Axiata Arena hasil kerjasama antara Perbadanan Stadium Malaysia (PSM) dengan Axiata Group Sdn Bhd menerusi perjanjian 10 tahun bernilai RM55 juta.

Stadium lain di luar negara seperti Stadium Emirates kepunyaan Arsenal di London, Stadium Etihad di Manchester, Allianz Arena kegunaan kelab gergasi Jerman, Bayern Munich serta Arena OCBC dan Pusat Akuatik OCBC di Singapura antara venue sukan yang dijenamakan semula menerusi perkongsian strategik.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,444FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat