Jangan Perlekeh Usaha Rakyat Malaysia Bantu Pertahan Palestin – Najib

KUALA LUMPUR – Bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak meminta supaya usaha dilakukan rakyat Malaysia untuk mempertahankan Palestin tidak diperlekehkan.

Ahli Parlimen Pekan itu sebaliknya bangga terhadap usaha rakyat negara ini yang tanpa henti menterjemah kezaliman Israel terhadap rakyat Palestin.

“Saya minta, usahlah diperlekeh usaha rakyat Malaysia ini terutama dalam mempertahankan saudara Islam mereka di Palestin,” katanya menerusi hantaran dimuat naik di Facebook beliau pada Sabtu.

Najib turut berterima kasih kepada individu dikenali dengan nama Ustaz Ad-Dien yang turut menggerakkan usaha tersebut.

“Saya bangga dengan usaha ini apatah lagi ia turut menerima sokongan dari pelajar kita di seluruh dunia yang menterjemah mengikut bahasa di tempat mereka belajar.

“Tahniah buat Ustaz Ad-Dien yang menggerakkan usaha ini. Saya difahamkan selain pelajar, peminat-peminat K-pop turut bantu terjemah bagi memastikan kisah sebenar penderitaan rakyat Palestin sampai ke setiap pelusuk dunia dalam pelbagai bahasa,” katanya.

Najib berkata, usaha tersebut bagi memastikan kezaliman terhadap rakyat Palestin dapat difahami seluruh dunia di sebalik usaha media barat yang berterusan melabelkan Palestin sebagai pengganas.

Dalam pada itu, Najib turut berkongsi mengenai Imam Besar Masjid Al-Aqsa yang datang ke Malaysia untuk melawat beliau pada April 2018.

Menerusi kunjungan itu, katanya, Imam berkenaan menyampaikan surat penghargaan buat semua rakyat Malaysia yang menghargai komitmen serta sokongan membebaskan Masjid Al-Aqsa dan Palestin dari cengkaman rejim Zionis.

“Saya katakan masa itu, umat Islam di seluruh dunia berjumlah 1.98 bilion dan ia boleh menjadi suara besar di pentas antarabangsa.

“Pada Januari 2013, saya sendiri berjaya mengelak sekatan tentera Israel untuk menjejak kaki di Gaza melalui negara Mesir dan bertemu dengan Perdana Menteri kerajaan Hamas, Ismail Haniyeh. Menjadi Perdana Menteri pertama Malaysia ke sana,” katanya.

Ujar Najib, pada masa itu Ismail Haniyeh berkata, lawatan beliau adalah yang julung kali dilakukan oleh seorang perdana menteri asing yang bukan dari negara Arab, ke Gaza.

Malah, beliau sendiri dapat melihat sendiri kemusnahan yang dilakukan terhadap negara itu.

“Saya sangat sedih dengan keadaan didepani rakyat Palestin. Pada saya, apa yang diperjuangkan rakyat Palestin adalah lebih besar apatah lagi dalam memelihara Masjid Al-Aqsa bagi semua umat Islam.

“Sekali lagi, saya gesa masyarakat dunia untuk terus mengutuk perbuatan zalim dan keganasan ini yang berterusan meragut nyawa rakyat Palestin,” katanya.

Tambah Najib, sepanjang memegang jawatan sebagai Perdana Menteri, berulang kali beliau menegaskan mengenai kezaliman terhadap rakyat Palestin termasuk ketika Perhimpunan Agung Bangsa-Bangsa Bersatu.

Katanya, banyak bantuan dan inisiatif kebajikan serta pembangunan dimulakan dan dihulurkan oleh kerajaan Malaysia bagi saudara Islam di sana.

“Bukan sekadar bermodal air liur sahaja. Tetapi selepas kerajaan bertukar-tukar sejak Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), saya nampak usaha kerajaan Malaysia untuk membantu dan membangkit isu Palestin semakin berkurang berbanding dahulu.

“Apa yang kita buat untuk mereka sejak tahun 2018? Kini kemampuan saya untuk bantu sudah terhad,” katanya.

Beliau berkata, hanya mampu berdoa untuk mereka dari jauh dan berharap dari dekat bahawa kerajaan Malaysia hari ini masih peka dengan isu Palestin.

“Jangan hanya sekadar ‘talk’ sahaja. Tetapi kita kena ‘walk the talk’,” ujarnya lagi. – Sinar

Advertisment

Topik Hangat

Biro Politik UMNO Putus Beri Notis Masa 14 Hari Sidang Parlimen

(kemaskini 12.30 a.m) KUALA LUMPUR - Biro Politik UMNO yang mengadakan mesyuarat sebentar tadi membuat keputusan memberi notis  14 hari kepada kerajaan agar memanggil sidang...

Parlimen Bersidang Segera, Vaksinasi Tanpa Birokrasi – Titah Agong

KUALA LUMPUR - Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Mustafa Billah Shah menitahkan m persidangan Parlimen perlu diadakan secepat mungkin. Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana...

Ada Gerakan Baharu Dari UMNO Untuk Sokong Anwar?

CYBERJAYA - Elit politik UMNO petang semalam gempar dengan pendedahan satu akaun twitter yang mendakwa ada gerakan terbaharu dari UMNO untuk menyokong Datuk Seri...

Berita Berkaitan

Lelaki Rebah Di Restoran Meninggal Dunia Akibat Sakit Jantung – Polis

PETALING JAYA - Lelaki yang rebah di sebuah restoran di Taman Sri Bintang, dekat sini petang semalam disahkan meninggal dunia akibat serangan jantung. Kejadian yang...

EU Tidak Bolot Vaksin, Lebih 5 Juta Dos Vaksin Disumbangkan Kepada Malaysia – Michalis Rokas

PUTRAJAYA – Kesatuan Eropah (EU) menyangkal dakwaan Menteri Penyelaras Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK), Khairy Jamaluddin Abu Bakar kononnya blok itu membolot vaksin. Dutanya ke...

Polis Rakam Kenyataan Peguam Berkaitan Isu Keputusan Mahkamah Boleh Diatur

SEPANG - Polis telah merakam kenyataan tiga individu susulan satu laporan polis, setelah seorang peguam dikatakan mendakwa keputusan mahkamah boleh diatur. Ketua Polis Daerah Sepang,...