Keputusan Keluar Bersatu, Tumpu Pada GRS Demi Kepentingan Sabah dan Malaysia – Masidi

- Advertisement -

KOTA KINABALU – Keputusan pemimpin Bersatu Sabah untuk menumpukan kepada Gabungan Rakyat Sabah (GRS) dengan keluar dari Bersatu dibuat demi kebaikan Sabah dan yang terbaik untuk Malaysia kata Setiausaha Agung GRS Datuk Seri Masidi Manjun.

Masidi, yang juga bekas Timbalan Ketua Bersatu Sabah berkata peningkatan retorik agama dan kaum oleh sebahagian parti dari Semenanjung pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) adalah tidak konsisten dengan nilai kepelbagaian kaum dan agama Sabah dan Sarawak.

“Ramai yang terlupa bahawa ramai rakyat Sabah dan Sarawak mempunyai ahli keluarga yang mempunyai kepercayaan agama yang berbeza.

“Malah kerajaan perpaduan di bawah (Perdana Menteri) Datuk Seri Anwar Ibrahim, merupakan contoh terbaik pembinaan sebuah pentadbiran yang merangkumi kepentingan keseluruhan rakyat Malaysia, dalam masa sama melindungi kedudukan Islam, Bumiputera, Sabah dan Sarawak,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Hari ini Pengerusi GRS Datuk Seri Hajiji Nor yang juga bekas Ketua Bersatu Sabah beserta pemimpin Bersatu Sabah secara sebulat suara memutuskan untuk meninggalkan parti itu, tetapi terus kekal di bawah GRS.

GRS, yang sebelum ini terdiri daripada Bersatu, Parti Bersatu Sabah (PBS), Parti Solidariti Tanah Airku (STAR), Parti Maju Sabah (SAPP) dan Pertubuhan Kebangsaan Sabah Bersatu (USNO), bekerjasama dengan Barisan Nasional (BN) untuk mentadbir Sabah.

Masidi berkata GRS akan menyokng mana-mana pemimpin atau gabungan yang mahu mengekalkan cara kehidupan Malaysia yang mempunyai tempat untuk semua dan sebab itulah gabungan itu sepenuh hatinya di belakang Perdana Menteri Anwar Ibrahim.

“Kami hanyalah rakyat Sabah biasa yang mahu melindungi warisan kebudayaan dan sosial daripada dicampurkan dengan nilai bukan orang Sabah. Secara jujurnya kami rasa kami adalah rakyat Malaysia yang terbaik,” katanya.

Di TAWAU, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Apas Datuk Nizam Abu Bakar Titingan berkata tindakan pemimpin Bersatu di Sabah itu dibuat, setelah meneliti sedalamnya situasi Bersatu Sabah yang tidak dapat dipertahankan di negeri ini.

“Keputusan kepimpinan Bersatu Sabah untuk meninggalkan Bersatu adalah atas dasar bahawa ia tidak lagi boleh dipertahankan untuk kekal sebagai status quo, kerana di peringkat Persekutuan, Bersatu adalah pembangkang manakala GRS telah berikrar menyokong Kerajaan Perpaduan.

“Kami yakin keputusan ini yang terbaik untuk perpaduan dan kestabilan politik di Sabah,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan penutupan Konvensyen Permata Saudara Batu Tawau dan sambutan ulang tahun ke-10 Persatuan Mualaf Tawau hari ini.

Pembantu Menteri kepada Ketua Menteri itu berkata menjadi komitmen Sabah untuk bersama Sarawak sebagai Blok Borneo, untuk menyuarakan aspirasi rakyat dan untuk melihat Perjanjian Malaysia 1963 atau MA63 akan dilaksanakan sepenuhnya. – Bernama

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat