Tidak Faham atau Tak Jelas Bukan Alasan Langgar SOP PRN Melaka – Polis

- Advertisement -

MELAKA – Semua parti politik tidak boleh menjadikan alasan tidak faham atau tidak jelas dengan prosedur operasi standard (SOP) untuk mereka melanggar peraturan atau undang-undang yang ditetapkan sepanjang proses Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka.

Ketua Polis Melaka Datuk Abdul Majid Mohd Ali berkata ini kerana taklimat mengenai penyelarasan SOP dan permit telah diadakan bagi memberi penjelasan dan kefahaman berkaitan perkara itu dengan dihadiri Majlis Keselamatan Negera (MKN), Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan wakil-wakil calon serta parti politik.

“Kita juga dapati beberapa perkara yang kabur dalam pelaksanaan SOP dapat dijelaskan dan saya berharap pihak-pihak yang berkempen dalam pilihan raya boleh melaksanakan tanggungjawab mereka dengan mengikut peraturan ditetapkan.

“Penjelasan ini adalah untuk mencari satu titik persamaan di antara tindakan-tindakan yang diambil oleh pihak penguatkuasaan dan kepatuhan SOP yang akan diambil pihak parti politik dan perjumpaan bersama mereka itu dilihat berjaya menyelesaikan beberapa kekeliruan berkenaan SOP,” katanya kepada pemberita selepas taklimat di Ibu Pejabat Polis (IPK) Melaka di Ayer Keroh di sini hari ini.

Beliau berkata segala SOP dan peraturan yang ditetapkan MKN, Kementerian Kesihatan (KKM) dan SPR bertujuan mengelakkan PRN Melaka menjadi pencetus penularan COVID-19 dan pasukan keselamatan bertanggungjawab memastikan kesihatan serta ketenteraman awam terjamin.

Dalam pada itu beliau menegaskan parti-parti politik dan calon bertanding perlu memohon permit untuk menggunakan lori atau van yang dipasang alat pembesar suara untuk bergerak di jalan raya ketika berkempen selain mematuhi syarat ditetapkan seperti tidak boleh berhenti atau membuat persinggahan di mana-mana tempat serta mengikut masa ditetapkan.

“Setiap parti perlu mendapatkan permit iaitu satu kenderaan untuk satu permit yang digunakan mereka dan pihak polis akan luluskannya dengan menetapkan masa dibenarkan untuk berada di jalan raya iaitu maksimum dua jam dan tidak boleh bergerak sesuka hati.

“Tujuan permit ini dikeluarkan untuk mengawal ketenteraman dan kesihatan awam. Setakat ini kita hanya menerima dua permohonan daripada parti politik untuk permit tersebut,” katanya.

Katanya sejak 25 Okt hingga semalam, polis menerima sebanyak 23 laporan berkaitan kesalahan pelanggaran SOP mengikut Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) selain sebanyak RM82,000 kompaun dikeluarkan terhadap parti-parti yang melanggar kesalahan seperti tiada penjarakan fizikal, tidak memakai pelitup muka dan tidak membuat imbasan kod QR MySejahtera.

SPR menetapkan tarikh mengundi bagi PRN Melaka pada 20 Nov dan undi awal pada 16 Nov, berikutan pembubaran DUN pada 4 Okt lepas selepas empat Ahli Dewan Undangan Negeri menarik sokongan terhadap Ketua Menteri. – Bernama

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat