Penimbang tara Sepanyol memihak Sulu kini berdepan tuduhan jenayah

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Penimbang tara Sepanyol, Dr Gonzalo Stampa, akan dibicarakan di Mahkamah Madrid pada 11 Disember ini atas dua kes jenayah berkaitan final award kepada kumpulan Sulu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Reformasi Institusi), Datuk Seri Azalina Othman Said, berkata Mahkamah Madrid sendiri menyiasat dan mengeluarkan tuduhan ke atas kesalahan dilakukan Stampa.

Jika didapati didapati bersalah atas pertuduhan itu, Stampa akan dikenakan hukuman penjara dan didenda oleh mahkamah berkenaan.

“Tarikh pendengaran itu ditetapkan berikutan permohonan agresif dan berterusan oleh Kerajaan Malaysia. Ini bukan tuntutan sivil tetapi Stampa berdepan tuntutan jenayah.

“Ini adalah faktor utama yang memberikan consistency kepada kesimpulan Kerajaan Malaysia bahawa award yang diberi oleh Stampa selaku penimbang tara antarabangsa adalah pelaksanaan award yang boleh dilihat sebagai tidak sah dan tidak berasas,” katanya ketika temu ramah bersama media secara dalam talian.

Azalina kini berada di London untuk fasa ketiga tuntutan lapan individu yang mengaku sebagai kumpulan Sulu, bagi berjumpa dengan peguam lantikan Kerajaan Malaysia dalam menangani tuntutan mereka, seterusnya menyangkal taktik dan hujahan mereka secara komprehensif.

Azalina berkata, award yang diumumkan oleh Stampa ke atas Kerajaan Malaysia sebanyak AS$14 bilion dilihat sebagai satu ‘fraud award’ (penipuan) kerana mahkamah yang melantik beliau sebagai penimbang tara ialah mahkamah sama yang menarik pelantikannya.

“Bagaimanapun, beliau (Stampa) masih meneruskan pendengaran kes timbang tara antarabangsa dan melompat ke negara lain untuk melaksanakan keputusan yang beliau buat terhadap Kerajaan Malaysia.

“Sebab itulah bagi Kerajaan Malaysia, tuntutan kes jenayah yang dilakukan beliau yang ditetapkan pendengaran pada 11 Disember amat penting untuk kita mematikan segala tuntutan yang dilaksanakan oleh Stampa,” katanya.

Tegasnya, kerajaan Malaysia akan menghadiri prosiding kes itu kerana Malaysia adalah pengadu.

“Macam kes jenayah di Malaysia, kalau kita buat laporan polis kita kena masuk mahkamah untuk memaklumkan kita yang buat laporan itu.

“Suara kerajaan Malaysia akan didengar oleh Mahkamah Jenayah Madrid sebab kita konsisten dalam pernyataan dan alasan kita mengenai sifat beliau (Stampa) yang melanggar undang-undang timbang tara antarabangsa,” katanya.

Malaysia kini dalam proses membatalkan award akhir AS$14.9 bilion (RM62.59 bilion) yang diberikan oleh Stampa dalam kes yang dibawa oleh lapan individu mendakwa sebagai kumpulan Sulu.

Pada 6 Jun lalu, Mahkamah Rayuan Paris mengekalkan keputusan membenarkan Malaysia mencabar award yang diberikan pada 25 Mei 2020 oleh Stampa dalam kes yang difailkan oleh lapan individu itu.

Stampa memberikan award akhir sebanyak AS$14.9 bilion (RM62.59 bilion) kepada kumpulan itu dan Malaysia terpaksa menggunakan semua remedi undang-undang bagi membatalkannya di mahkamah Sepanyol, Perancis, Luxembourg serta Belanda.

Pada 27 Jun, Malaysia melakar satu lagi kejayaan apabila Mahkamah Rayuan The Hague di Belanda menolak permohonan kumpulan Sulu untuk mengiktiraf dan menguatkuasakan award akhir itu di negara berkenaan.

Dalam usaha menguatkuasakan award akhir itu, kumpulan Sulu dilaporkan cuba menyita aset syarikat petroleum Malaysia iaitu PETRONAS di Luxembourg dan Belanda selain menyasarkan aset diplomatik negara di Perancis (termasuk kedutaan).

Pada 2019, kumpulan itu dilaporkan memulakan tindakan perundangan di Mahkamah Sepanyol untuk mendapatkan pampasan bagi tanah di Sabah yang didakwa dipajak oleh nenek moyang mereka kepada sebuah syarikat perdagangan British pada 1878. – Bernama

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat