CUEPACS mahu KKM dan petugas kesihatan berbincang

Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menggesa agar satu sesi perbincangan dapat diadakan bersama Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), wakil kesatuan dan pekerja berhubung isu tuntutan elaun Covid-19 melibatkan anggota kesihatan.

Presidennya Adnan Mat menerusi kenyataan hari ini menegaskan perbincangan dua hala antara majikan dan pekerja dapat menyelesaikan isu ini secara keseluruhan.

“Pandangan dan suara daripada pihak kesatuan atau wakil pekerja perlu diambil kira bagi memastikan hak dan kebajikan petugas barisan hadapan terbela sepenuhnya.

“Justeru itu Cuepacs berharap agar KKM meneliti dan membuat pertimbangan sewajarnya bagi memudahkan kaedah pembayaran elaun Covid-19. Penambahbaikan yang dibuat haruslah bertujuan untuk memudahkan urusan kerja petugas barisan hadapan dan tidak menidakkan hak yang sepatutnya mereka terima,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi mengulas laporan sebuah akhbar tempatan hari ini yang menyiarkan luahan barisan petugas hadapan KKM yang mendakwa berdepan kerenah birokrasi berhubung elaun Covid-19.

Adnan berkata agensi dan jabatan lain seperti Polis Diraja Malaysia, Angkatan Tentera Malaysia, Jabatan Imigresen Malaysia dan Jabatan Kastam Diraja Malaysia perlu turut sama dalam meneliti perkara ini dan memudahkan urusan pembayaran elaun khas yang diterima untuk petugas barisan hadapan mereka.

“Elaun yang diberikan oleh kerajaan adalah suntikan semangat kepada petugas barisan hadapan. Janganlah kita lunturkan semangat dengan kerenah-kerenah birokrasi yang dicipta sendiri,” katanya.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin ketika mengumumkan Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (Prihatin) pada 27 Mac lepas mengumumkan peningkatan elaun khas daripada RM400 kepada RM600 bagi petugas kesihatan seperti doktor, jururawat dan kakitangan perubatan lain yang terlibat secara langsung dalam pengurusan serta membendung Covid-19.

Bagi anggota tentera, polis, kastam, imigresen, anggota Angkatan Pertahanan Awam serta anggota Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela) yang terlibat secara langsung dalam melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan, mereka akan menerima elaun khas RM200 sebulan.

Elaun ini juga akan dibayar mulai 1 April 2020 sehingga wabak Covid-19 berakhir.

– Bernama

Topik Hangat

Karenah polis larang rentas negeri buat anak terkilan cuma sempat lihat tubuh kaku abah

KUALA LUMPUR - Larangan rentas negeri ternyata benar-benar mengundang sesal tidak berkesudahan si anak apabila tidak mendapat kebenaran polis untuk membawa ayahnya mendapatkan rawatan...

Hikayat Tan Sri Hamid Bador

Sidang media terakhir Tan Sri Abdul Hamid Bador sebagai Ketua Polis Negara (KPN) penuh kontroversi dan mungkin dilihat oleh sebahagian orang sebagai bersikap membalas...

Lompat parti tak salah, SPRM tak berhak siasat – Azam Baki

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak boleh melakukan siasatan ke atas ahli politik yang lompat parti kerana ia tidak menyalahi undang-undang...

Berita Berkaitan

Semua Sekolah Di KL, Putrajaya Ditutup Mulai Esok – KPM

KUALA LUMPUR - Semua sekolah di bawah Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) di Kuala Lumpur dan Putrajaya ditutup esok dan lusa. KPM menerusi kenyataan hari ini...

Penggunaan Katil Pesakit Covid-19 Di HSB Capai Tahap Kritikal – Exco Kedah

ALOR SETAR - Penggunaan katil pesakit Covid-19 di Hospital Sultanah Bahiyah (HSB) di sini sudah mencapai tahap kritikal iaitu sebanyak 92 peratus setakat Isnin. Exco...

17 Kematian, 3,744 Kes Baru Covid-19 Direkodkan Hari Ini

PUTRAJAYA - Kes COVID-19 di negara ini terus menunjukkan peningkatan apabila 3,744 kes baharu direkodkan hari ini. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham...