Audio Anwar, Zahid ulas PAU 2020 tersebar, rundingan UMNO-PKR masih ‘on’

KUALA LUMPUR – Satu rakaman video dan audio didakwa mirip suara Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan Presiden PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim tersebar di media sosial.

Video tersebut dipercayai bermula dengan ucapan Zahid ketika bercakap pada Perhimpunan Agung UMNO yang menegaskan bahawa UMNO tidak akan menerima Anwar, DAP dan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu).

Bagaimanapun, dalam video berdurasi 4 minit 17 saat menerusi akaun Facebook Insider Malaysia itu, turut kedengaran suara dipercayai mirip dengan Anwar memuji ucapan Zahid dalam Perhimpunan Agung UMNO itu menerusi panggilan telefon.

Suara itu mengatakan sudah 22 tahun dia tidak mengikuti perhimpunan tersebut secara dekat.

“Saya sudah 22 tahun baru saya ‘follow’ Perhimpunan Agung UMNO, I tengok ucapan ‘you’ bagus, ‘you’ ada ‘mention’ MT (Majlis Tertinggi), kemudian ‘end off point’ kita nak ‘finish the game’, tapi kalau ‘you’ dah fikir untuk mandat tu oklah cuma ada kerja sikit dengan MT lah,” katanya.

Sementara itu, suara dipercayai mirip Zahid pula mengatakan bahawa ucapan tersebut hanyalah bersifat teknikal dan mudah dilakukan serta sudah mendapat mandat yang kukuh daripada perwakilan UMNO.

“You tahu siapa cikgu saya kan. Cikgu saya yang mengajar ucapan ini orang saya sedang bercakap inilah,” katanya sambil ketawa bersama.

Suara mirip Anwar berkata, Majlis Pimpinan Pusat PKR turut mendengar ucapan tersebut dan ia penting kepada beliau untuk melakukan perbincangan.

“Cuma orang yang tidak tahu latar belakang tentang DAP dia bimbang lah.. tetapi bila sampai ‘conclusion’ itu jauh lebih baik daripada keputusan MT. Sebelum ini tunggu pilihan raya tetapi ini tidak, pada bila-bila masa,” katanya.

Sementara itu suara mirip Zahid berkata, apabila mandat diberikan kepada presiden maka ia lebih mudah daripada usul.

Antara perkara yang turut dibualkan ialah tentang Pengerusi UMNO Perlis, Datuk Seri Shahidan Kassim yang telah ditolak oleh perwakilan ketika berucap dalam perhimpunan tersebut.

Selain itu, suara lelaki mirip Anwar turut menyatakan tentang harapan ada menteri letak jawatan lepas perhimpunan tersebut namun perkara itu tidak berlaku.

“Cuma tak dapat seorang menteri letak jawatan, tidak ada yang berani, hanya yang Perak, Shamsul (Datuk Dr. Shamsul Anuar Nasarah), kalau dia boleh (letak jawatan), kalau saya (Shamsul) respect mood perhimpunan, saya orang UMNO, saya patuh.. ambil, tapi tak apalah kita tengok siapa,” katanya.

Perbualan terakhir suara mirip Anwar memberitahu bahawa usaha mereka masih belum berakhir dan mengarahkan individu dipercayai Zahid itu untuk melaksanakan mesyuarat tergempar MT.

“Cuma sekarang tak habis lagi tu.. kita ada sikit lagi.. kalau you dapat (tak jelas) maknanya you kena ’emergency’ MT tau, takut nanti you tak boleh jawab macam sekarang,” katanya.

Pada Perhimpunan Agung UMNO baru-baru ini, parti itu membuat keputusan untuk memutuskan hubungan dengan Perikatan Nasional (PN) pada bila-bila masa.

Bagaimanapun, semua menteri dan timbalan menteri daripada parti itu telah memberikan jaminan kepada Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin untuk kekal sehingga kerajaan dibubarkan bagi memberikan laluan kepada Pilihan Raya Umum Ke-15.

Dalam pada itu, memetik Sinar Harian turut difahamkan bahawa kluster menteri iaitu kumpulan yang kini dirujuk sebagai menteri UMNO dalam kerajaan PN bersama timbalan-timbalan menteri UMNO telah duduk berbincang mengenai langkah yang akan mereka ambil berhubung hala tuju dan masa depan parti. -SuaraTV

Advertisment

Topik Hangat

Adham Minta Rakyat Terus Bersolidariti Tentang Covid-19

PUTRAJAYA – Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang dilaksanakan sejak 1 Jun lalu menunjukkan kaedah tersebut “mendatangkan hasil” apabila kadar kebolehjangkitan Covid-19 (Rt)...

Anwar Hantar Akuan Bersumpah Lagi?

CYBERJAYA - Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan menyerahkan 114 Akuan Bersumpah (SD) ahli-ahli Parlimen yang menyokong beliau menjadi Perdana Menteri ketika bertemu...

Mesyuarat Luar Biasa Menteri-menteri UMNO Dengan Presiden Petang Ini

KUALA LUMPUR - Para menteri dari Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu (UMNO) dikatakan akan mengada mesyuarat dengan Presiden, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada jam...

Berita Berkaitan

Agong Titah Secepat Mungkin Tapi Tak Sebut Bulan Berapa – Takiyuddin

KUALA LUMPUR - Pandangan Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Mustafa Billah Shah berhubung persidangan Parlimen, tidak memperincikan bila ia perlu dilaksanakan. Menteri di Jabatan...

Memperkasa Peranan NGO Dalam Menghadapi Wabak & Bencana

Oleh: YB Datuk Hajah Zuraida Kamaruddin Sebelum menyertai dunia politik, saya telah berkecimpung di dalam pergerakan badan bukan kerajaan (NGO) secara aktif sama ada dari...

UMNO, PAS Tolak Hasrat SUHAKAM Kaji Perundangan Iktiraf Golongan Transgender

PETALING JAYA - Umno dan PAS senada menolak hasrat Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia (SUHAKAM) untuk melaksanakan penyelidikan mengenai keperluan undang-undang khusus bagi mengiktiraf...