Perkahwinan Dibatalkan Hanya Kerana Pengantin Lelaki Gagal Hafal Sifir Dua

TIDAK ramai terfikir mereka perlu mengambil ujian matematik pada hari perkahwinan mereka.

Namun seorang bakal pengantin lelaki dipaksa lakukan demikian sebaik tiba di rumah pengantin perempuan.

Selepas pengantin lelaki gagal menghafal sifir dua, pengantin perempuan di Mahoba, India itu membatalkan majlis perkahwinannya sendiri baru-baru ini, lapor Tribune India.

Memetik laporan itu, pengantin lelaki berkenaan telah tiba di dewan perkahwinan bersama ‘baraat’ atau rombongan pihak lelaki.
Namun, pengantin perempuan yang ragu-ragu dengan kelayakan akademik bakal suami, meminta pengantin lelaki menyebut sifir dua sebelum kalungan bunga dapat ditukarkan.

Pertukaran kalungan bunga adalah tanda bermulanya upacara perkahwinan.

Sebelum ini, pengantin perempuan mengesyaki keluarga pihak lelaki telah menipu berkenaan tahap pendidikan pengantin lelaki.

Selepas pengantin lelaki gagal dalam ujiannya, pengantin perempuan terus bangun dan meninggalkan dewan perkahwinan tersebut, lapor Times Now News.

Media tempatan melaporkan ahli keluarga pengantin perempuan cuba memujuknya tidak berbuat demikian namun dia bertegas dia tidak akan mengahwini lelaki yang tidak tahu asas matematik.

“Keluarga pengantin lelaki tidak memberitahu kami dengan tepat tentang tahap pendidikannya. Mungkin juga dia tidak pernah ke sekolah,” kata sepupu pengantin perempuan kepada Tribune India.

Perkahwinan tersebut telah diatur oleh kedua-dua keluarga dan bukan atas permintaan pengantin perempuan mahupun pengantin lelaki.

Selepas insiden berkenaan, kedua-dua keluarga mencapai kata sepakat dan bersetuju untuk memulangkan segala hadiah perkahwinan.

Advertisment

Topik Hangat

Biro Politik UMNO Putus Beri Notis Masa 14 Hari Sidang Parlimen

(kemaskini 12.30 a.m) KUALA LUMPUR - Biro Politik UMNO yang mengadakan mesyuarat sebentar tadi membuat keputusan memberi notis  14 hari kepada kerajaan agar memanggil sidang...

Parlimen Bersidang Segera, Vaksinasi Tanpa Birokrasi – Titah Agong

KUALA LUMPUR - Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri'ayatuddin Mustafa Billah Shah menitahkan m persidangan Parlimen perlu diadakan secepat mungkin. Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana...

Ada Gerakan Baharu Dari UMNO Untuk Sokong Anwar?

CYBERJAYA - Elit politik UMNO petang semalam gempar dengan pendedahan satu akaun twitter yang mendakwa ada gerakan terbaharu dari UMNO untuk menyokong Datuk Seri...

Berita Berkaitan

COVID-19: Presiden Baharu Iran Umum Percepat Program Vaksinasi

TEHRAN: Presiden baharu Iran, Ebrahim Raisi umum akan percepat proses vaksinasi. Ini bagi republik itu menghidupkan semula ekonomi di tengah-tengah pandemik COVID-19. Menurut Ebrahim, program vaksinasi...

Amaran buat rakyat Filipina, suntik vaksin atau ke penjara – Duterte

MANIILA - Presiden Filipina, Rodrigo Duterte memberi amaran bahawa mana-mana pihak yang enggan menerima suntikan vaksin Covid-19 boleh dihukum penjara. Ketika ini, Filipina merekodkan sebanyak...

Remaja Bunuh, Tanam Mayat Ahli Keluarga Di Bangsal

New Delhi: Mengerikan apabila seorang remaja lelaki di India tergamak membunuh ibu bapa, kakak dan neneknya sebelum menanam mayat mangsa di bangsal dekat rumah...