Hamid Bador Dakwa Ulama PAS Ulama Politik, Takut Nak Berterus Terang

PETALING JAYA – Ilmu agama “tinggi melangit” ahli Dewan Ulama PAS adalah sia-sia jika tidak digunakan untuk telus dan membantu membanteras salah laku, termasuk campurtangan politik dalam urusan polis, kata Abdul Hamid Bador.

Hamid membuat teguran terbuka itu, apabila diminta mengulas kecaman Dewan Ulama PAS, susulan pendedahan beliau mengenai campurtangan Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainudin dalam urusan polis.

Hamid, yang bersara sebagai KPN semalam, menyifatkan teguran itu dibuat oleh “ulama politik”.

“Wahai para ulama politik sekalian, sila buka mata dan dengar tentang penjelasan diberikan sebelum mengkritik tindakan saya dedahkan campur tangan menteri dalam pengurusan polis.

“Bagi saya, apa gunanya ilmu agama tinggi melangit yang ada pada diri masing-masing tetapi takut untuk berterus-terang selain tidak berusaha untuk mengatasinya,” Hamid dipetik berkata oleh MalaysiaGazette.

Kelmarin, Ketua Penerangan Dewan Ulama, Mohd Nor Hamzah, mempersoalkan kenapa Hamid tidak mengambil tindakan ke atas dakwaan yang dibuatnya itu semasa masih menjadi KPN.

Beliau menuduh Hamid membuat tuduhan terhadap Hamzah tanpa mengikut saluran rasmi untuk “mengundang sangkaan berunsur fitnah dan dakyah terhadap politik semasa”.

Bagaimanapun, Hamid menegaskan beliau telah membawa isu-isu bersabit campurtangan Hamzah itu kepada pihak berkenaan terlebih dahulu.

“Sudah saya jelaskan bagaimana aduan telah saya buat kepada Perdana Menteri dan Ketua Setiausaha Negara tentang hal ini (campurtangan Hamzah). Adakah para ulama politik ini tidak faham tentang penjelasan itu?”

Jumaat lalu, pada sidang medianya akhirnya sebagai pegawai tertinggi polis, Hamid mendakwa Hamzah “sejak awal lagi di mesyuarat pertama Suruhanjaya Pasukan Polis” mendesak untuk mendapatkan kuasa bagi menentukan penempatan pegawai polis.

Beliau juga mendakwa Hamzah di sebalik pengeluaran “surat keramat” untuk menangguhkan pertukaran pegawai yang dikaitkan dengan isu-isu tertentu.

Susulan itu, Hamid juga mendakwa Hamzah “memaksa” Cawangan Khas Bukit Aman menjalankan beberapa operasi dengan tujuan politik untuk manfaat menteri itu.

Selain itu, Hamzah juga “mengatur langkah” untuk menjadikan “budaknya” pengarah Cawangan Khas, katanya. – FMT

Topik Hangat

Kontroversi SMK Puncak Alam, KPM Serah Kepada Polis

CYBERJAYA - Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung beberapa insiden membabitkan Sekolah Menengah Kebangsaan Puncak Alam (SMKPA). SMKPA menjadi tumpuan...

Tel Aviv Dihujani 80 Roket Ketika Gaza Kebumikan 26 Mangsa Kekejaman Israel (VIDEO)

CYBERJAYA - Kota Tel Aviv di Israel dihujani sekitar 80 tembakan roket yang dilancarkan dari Tebing Gaza bagi membalas kekejaman Israel ke atasa...

Israel Arah Serang Pegawai Hamas Di Iran, Turki, Qatar dan Malaysia?

TEL AVIV - Kepimpinan Israel didakwa mengarahkan ejen perisikan negaranya iaitu Shin Bet dan Mossad untuk membunuh pegawai tertinggi Hamas di dalam dan luar...

Berita Berkaitan

KKM Kesan Tiga Lagi Kes Covid-19 Berkaitan Varian India – Dr Noor Hisham

PUTRAJAYA - Kementerian Kesihatan (KKM) mengesan tiga lagi kes baharu COVID-19 yang dijangkiti varian dari India B.1.617.2. Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham...

Penularan Covid-19 Di Asia Cetus Kejatuhan Harga Minyak Dunia

TOKYO – Harga minyak didagangkan lebih rendah pada hari Isnin ketika pemulihan rangkaian saluran paip utama Amerika Syarikat (AS) mengurangkan kebimbangan terhadap bekalan dan...

Netizen Tular Video Keluarga Neelofa Sambut Aidilfitri

PETALING JAYA – Belum reda isu rentas negeri dan karpet, keluarga Neelofa sekali lagi menjadi perhatian dan bualan netizen apabila didakwa melanggar prosedur operasi...