Lega orang ramai boleh kembali ke panggung wayang

Kuala Lumpur: Berita kebenaran pembukaan semula operasi panggung wayang melegakan pengusaha susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) dan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di beberapa negeri bermula esok.

Ketua Pegawai Eksekutif Golden Screen Cinemas (GSC), Koh Mei Lee berkata, mereka tidak sabar untuk mengalu-alukan kedatangan pelanggan esok selepas operasi ditutup beberapa bulan.

“Kami sangat teruja diberikan ‘lampu hijau’ dan dapat membuka semula panggung wayang selepas tempoh yang lama. Kami tidak sabar menantikan kedatangan pelanggan serta penggemar filem.

“Kami berharap selepas jumlah kes Covid-19 menurun, kami akan dapat membuka semua panggung wayang dengan kapasiti penuh. Ia akan membantu untuk memulihkan semula perniagaan kami,” katanya.

Mei Lee berkata, buat masa ini mereka meminta pelanggan terus mematuhi prosedur operasi standard (SOP) supaya dapat menikmati keselesaan dan demi kebaikan bersama di panggung wayang.

Sementara itu, Pengurus Awam Jualan dan Pemasaran TGV Cinemas, Mohit Bhargaya berkata, mereka mahu meraikan pembukaan semula operasi panggung wayang dengan sajian filem-filem hebat.

“Susulan pengumuman itu, TGV Cinemas akan membuka semua panggung kecuali TGV Miri dan TGV Vivacity di Kuching, Sarawak. Kami ingin sajikan filem terbaik bermula esok sebagai mengalukan kehadiran semula penggemar filem,” katanya.

Mohit berkata, antara filem baru yang ditayangkan ialah Raya and the Last Dragon, Monster Hunter, Master dan Anbirkiniyal.

TGV Cinemas juga akan membawa kembali beberapa filem lain seperti Wonder Woman 1984, The Rescue dan banyak lagi.

Kelmarin, Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (Finas) mengumumkan panggung wayang akan dibenarkan untuk membuka operasi semula selepas pelaksanaan PKPB dan PKPP di beberapa negeri yang bermula esok.

Penutupan panggung wayang berikutan penularan Covid-19 dan pelaksanaan PKP menyebabkan sektor itu mengalami kerugian lebih RM400 juta dalam tempoh 10 bulan.

Harian Metro

 

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

Hakim kelihatan ‘terdorong’ putuskan Najib bersalah – Peguam

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini diberitahu, hakim dalam perbicaraan kes Datuk Seri Najib Razak berkaitan dana SRC International Sdn Bhd, bagaikan 'terdorong' untuk memutuskan...

UMNO 3.0 Sedia Singkir Zahid, Najib Termasuk Mat Hasan Ogos Ini : Laporan

KUALA LUMPUR - Spekulasi tersebar luas berkait rancangan yang sedang berjalan untuk menyingkirkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya Datuk...

Berita Berkaitan

Ejen Ali The Movie ke Brazil

uala Lumpur: Filem animasi tempatan, Ejen Ali The Movie terus mencipta kejayaan apabila terpilih mewakili Malaysia dalam Pertandingan Filem Animasi di Festival Fantaspoa 2021,...

Netizen Dakwa Ada Kedai Motosikal ‘Markup’ Harga Y16ZR Cecah RM13,000

Pernahkah anda mahu membeli sesuatu barangan, tetapi anda diminta bayar ‘wang pendahuluan’ atau ‘deposit’ terlebih dahulu oleh pihak kedai supaya anda dapat ‘lock’ barangan...

Ramlah Ram belum terbuka hati nak sertai Gegar Vaganza

Kuala Lumpur: Penyanyi popular, Ramlah Ram, 56, belum terbuka hati untuk menerima tawaran menyertai program realiti popular, Gegar Vaganza (GV). Ramlah berkata, dia bukan menolak...