Seramai 464,864 individu sudah mendaftar sebagai penerima vaksin COVID-19 di Sabah

KOTA KINABALU: Seramai 464,864 individu sudah mendaftar sebagai penerima vaksin COVID-19 di Sabah, setakat semalam.

Jurucakap perkembangan harian COVID-19 Sabah, Datuk Masidi Manjun, berkata jumlah itu mewakili 15.9 peratus daripada populasi negeri ini.

Katanya, pendaftaran sebagai penerima vaksin paling banyak dilakukan menerusi aplikasi MySejahtera, berbanding menerusi laman sesawang dan talian vaksinasi.

“Bilangan pendaftaran hari ini (semalam) mencatatkan sebanyak 1,654 menjadikan jumlah kumulatif yang mendaftar setakat ini adalah seramai 464,864 orang.

“Seramai 412,698 mendaftar sebagai penerima vaksin menerusi aplikasi MySejahtera, 51,915 mendaftar menerusi laman sesawang manakala 251 pula mendaftar melalui talian vaksinasi,” katanya dalam satu kenyataan media, semalam.

Selain itu, mengulas mengenai perkembangan Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) fasa kedua di Sabah, Masidi berkata seramai 876 sudah menerima suntikan vaksin harian dos pertama, menjadikan jumlah kumulatif sebanyak 15,408 orang.

Dalam pada itu, Masidi yang juga Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, berkata jumlah kes harian COVID-19 mencatatkan sebanyak tiga angka.

Berdasarkan laporan Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS), jumlah kes positif baharu COVID-19 semalam adalah sebanyak 115 kes, menjadikan jumlah kumulatif sebanyak 58,315 kes dan tiada sebarang kes kematian direkodkan.

“Jumlah pesakit COVID-19 yang sembuh dan dibenarkan keluar dari hospital seramai 94 menjadikan jumlah kumulatif 56,958 orang.

“Seramai 677 pesakit sedang menerima rawatan iaitu 276 orang di hospital dan 4,401 orang di Pusat Kuarantin dan Rawatan Berisiko Rendah (PKRC) Awam,” katanya.

-BERITA HARIAN

Topik Hangat

Lompat parti tak salah, SPRM tak berhak siasat – Azam Baki

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak boleh melakukan siasatan ke atas ahli politik yang lompat parti kerana ia tidak menyalahi undang-undang...

‘Alhamdulillah aku dah cerai’ – Bekas suami Zarina Anjoulie

Kuala Lumpur: Bekas suami Zarina Anjoulie, Eilyas Azhar mengakui sudah menceraikan pelakon itu hari ini. Eilyas menerusi hantaran di Instagram Story mengakui bersyukur dengan penceraian...

Hamid Dedah Hamzah Mahu Guna Cawangan Khas Untuk Kepentingan Politik : Laporan

KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Abdul Hamid Bador mendakwa wujud campur tangan Menteri Dalam Negeri (MDN) untuk menentukan...

Berita Berkaitan

Serangan Tentera Israel Di Masjid Al-Aqsa Satu Tindakan Keji Dan Tidak Berperikemanusian – Exco Pemuda UMNO

CYBERJAYA: Exco Pemuda UMNO Malaysia, Hafiz Ariffin mengecam serangan Tentera Israel terhadap umat Islam Palestin yang sedang beribadah di Masjid Al-Aqsa, Baitul Maqdis tanpa...

Malaysia Kecam Pencerobohan Dan Serangan Tentera Israel Di Masjid Al-Aqsa

KUALA LUMPUR: Malaysia mengecam sekeras-kerasnya pencerobohan dan serangan tentera Israel di Masjid Al-Aqsa, Baitul Maqdis. Ketegasan Malaysia itu disuarakan oleh Menteri Luar, Dato' Seri Hishammuddin...

Pahang Sumbang RM10,000 Ringankan Bebanan Siti Sarah

RAUB: Kerajaan negeri Pahang menyumbang sebanyak RM10, 000 untuk membantu adik Siti Sarah Ishak yang telah menjalani pembedahan jantung kali ke-2 di Hospital CVSKL...