Zahid panggil ahli Parlimen UMNO, MT ajak tinggalkan PN sebelum 1 Ogos : laporan

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – UMNO Pusat sedang memanggil ahli-ahli Parlimennya secara berperingkat untuk mendapat perakuan bersama meninggalkan kerajaan Perikatan Nasional (PN) sebelum 1 Ogos.

Sumber parti yang boleh dipercayai berkata, lebih 10 ahli ahli Parlimen yang juga Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO dipanggil menemui Presiden parti, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi dan juga Timbalannya, Datuk Seri Mohamad Hasan serta Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Dr. Ahmad Maslan di pejabat UMNO.

“Presiden dengan Timbalan bercadang mengemukakan satu usul kepada Ahli Majlis Tertinggi supaya UMNO tarik sokongan daripada kerajaan dalam masa terdekat.

“Alasan mereka, dah sampai masa UMNO perlu ketuai walaupun ramai berpendapat sekarang bukan masa yang sesuai,” katanya memetik Utusan Malaysia.

Jelas sumber itu lagi, tindakan pucuk pimpinan memanggil beberapa ahli majlis tertinggi secara berperingkat kerana kekangan waktu kini yang tidak boleh mengadakan sebarang mesyuarat.

“Oleh itu mereka telah memanggil beberapa MT untuk nyatakan persetujuan. Kalau setuju bermakna mereka perlu tandatangan dengan cadangan itu.

“Ada yang tidak bersetuju sebab nak menjayakan cadangan Majlis Kerja Tertinggi ini adalah ahli parlimen. Kalau ahli parlimen tidak tarik sokongan dari kerajaan PN, bermakna keputusan MT itu tidak ada kesan,” ujarnya lagi.

Secara jelas, tindakan pucuk pimpinan UMNO itu bertentangan dengan kenyataan Pengarah Pilihan Raya UMNO, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman yang menegaskan UMNO akan kekal dengan PN sehingga Ogos susulan pandemik Covid-19 yang yang belum dapat dibendung.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
27,577FollowersFollow
13,813SubscribersSubscribe

Topik Hangat