Kedudukan DNB terancam? :laporan

- Advertisement -

KUALA LUMPUR— Rangkaian 5G pertama yang ditubuhkan oleh Digital Nasional Berhad (DNB) berada dalam bahaya apabila pengendali rangkaian mudah alih terkemuka bercadang untuk ‘meninggalkannya’ untuk membina rangkaian 5G kedua (Entiti B), walaupun mendapat sokongan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk Huawei.

Sumber rasmi dan industri memberitahu The Straits Times bahawa persaingan untuk menerajui rangkaian kedua melambatkan rancangan untuk mencapai lebih 90 peratus liputan nasional untuk data mudah alih 5G kerana rangkaian DNB hanya hampir mencapai liputan 80 peratus di kawasan berpenduduk di negara ini.

Tumpuan pada rangkaian kedua telah menghentikan rundingan mengenai penyertaan ekuiti yang dipersetujui dalam DNB oleh CelcomDigi, Maxis, U Mobile, Yes dan Telekom Malaysia.

Laporan itu berkata ketidaktentuan dalam DNB telah menjejaskan pelancaran RM16.5 bilion untuk rangkaian 5G.

Selain itu, The Straits Times melaporkan walaupun Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil berkata perjanjian penjualan saham untuk DNB akan dimuktamadkan tidak lama lagi, keputusan masih belum dibuat.

Matlamat mempunyai pembekal rangkaian kedua adalah untuk merangsang persaingan antara pengendali rangkaian borong semasa dan pengendali baharu.

Laporan itu mendakwa bahawa pengendali rangkaian mudah alih juga mahu bertukar ke kawasan berpenduduk padat untuk mengurangkan kos dan pada masa yang sama, mengawal jalur spektrum penting yang menghantar perkhidmatan data mudah alih.

Bagaimanapun, sumber industri berkata daya maju komersial penyedia kedua akan berisiko jika tiada bidaan kompetitif terbuka dan pengendali rangkaian tidak mempunyai pilihan selain menggunakan Huawei sebagai vendor peralatannya untuk membina Entiti B, memetik bahawa sesetengah pelanggan akan mempunyai kebimbangan keselamatan.

Apabila pembekal kedua memasuki arena 5G, tawaran untuk syarikat telekomunikasi menggunakan kapasiti 5G DNB untuk minimum RM2.88 bilion dalam tempoh sedekad boleh dibatalkan.

Wang ini kononnya akan digunakan untuk membayar hutang firma yang digunakan untuk membina rangkaiannya, kata laporan itu.

Bekas timbalan menteri perdagangan dan industri Ong Kian Ming memberitahu akhbar harian Singapura bahawa syak wasangkanya bahawa “dua ‘anak besar’ itu menyimpan niat untuk ‘membunuh’ DNB supaya asetnya boleh dibeli dengan harga murah dan mereka tidak lagi perlu membayar yuran akses yang sama kepada DNB,” tanpa menamakan mana-mana pembekal rangkaian mudah alih.

“Akibatnya ialah Kementerian Kewangan akan dibiarkan memegang hutang DNB… Ini akan membawa kepada pengalaman sosialisasi kerugian dan penswastaan keuntungan,” katanya dipetik berkata.

Laporan itu berkata bahawa perjanjian penjualan saham yang dicadangkan untuk Entiti B akan memberikan lima pemain industri besar yang disebutkan di atas 14 peratus saham masing-masing dengan Kementerian Kewangan memiliki bakinya, selepas Entiti B beroperasi tetapi sebelum DNB menjadi swasta.

DNB kini merupakan pemegang tunggal spektrum 5G Malaysia, ditetapkan untuk mencapai liputan 80 peratus menjelang akhir 2023, daripada 50 peratus pada akhir 2022.

Syarikat itu adalah 35 peratus dimiliki kerajaan, manakala baki 65 peratus dikongsi bersama Celcom Axiata Bhd (12.5 peratus), Digi Telecommunications Sdn Bhd (12.5 peratus), YTL Communications Sdn Bhd (20 peratus), dan Telekom Malaysia Bhd (20 peratus).

DNB telah ditubuhkan pada awal Mac 2021 untuk mempercepatkan penggunaan infrastruktur dan rangkaian 5G di Malaysia.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat