China cuba ganggu, curi harta intelek projek kapal selam nuklear Australia

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – China didakwa sedang berusaha “mengganggu” projek untuk membantu Australia membina kapal selam berkuasa nuklear, kata Ketua Perkhidmatan Keselamatan British.

Menurut Ketua Pengarah MI5, Ken McCallum China telah menjadikan “keutamaan penting” untuk cuba mencuri harta intelek yang terlibat dalam perkongsian tiga hala antara Australia, United Kingdom (UK) dan Amerika Syarikat (AS) yang dikenali sebagai (AUKUS),lapor Telegraph.

Untuk rekod, perkongsian AUKUS adalah perjanjian antara Australia, UK dan AS untuk berkongsi teknologi ketenteraan, seperti kapal selam berkuasa nuklear — dibentuk pada 2021 “untuk mengatasi pengaruh China yang semakin meningkat di rantau Pasifik,” kata akhbar itu, sambil menambah bahawa pengintip China agensi telah cuba menyusup masuk ke AUKUS dan mencuri rahsianya sejak penubuhannya.

“Jika anda melihat reaksi umum yang lebih luas apabila perikatan AUKUS dibentuk, kamu boleh membuat kesimpulan bahawa mereka (China) tidak berpuas hati dengan segala-galanya.

“Wujud juga aktiviti pengintipan dan campur tangan China berlaku. Mereka cuba memahami apa yang berlaku dalam AUKUS dan berusaha menganggunya jika mereka mampu,” kata McCallum lagi.

Kenyataan itu berikutan kebimbangan yang disuarakan oleh Tentera Laut Diraja Britain bahawa birokrasi AS telah menahan perkongsian teknologi, kata Telegraph.

Jurucakap Kementerian Luar China Wang Wenbin pada Mac berkata, perikatan itu (AUKUS) itu “hanya akan memburukkan lagi persaingan senjata, melemahkan rejim nonproliferasi nuklear antarabangsa dan menjejaskan keamanan dan kestabilan serantau.”

Beliau berkata bahawa ketiga-tiga negara itu, “untuk kepentingan geopolitik mereka sendiri, sama sekali tidak menghiraukan kebimbangan masyarakat antarabangsa dan pergi lebih jauh ke jalan yang salah dan berbahaya.”

McCallum minggu lalu berkata bahawa dianggarkan 20,000 warga Britain telah didekati oleh ‘pelakon’ negara China di LinkedIn dengan harapan untuk mencuri rahsia industri atau teknologi.

Pengintipan perindustrian berlaku pada “skala sebenar,” katanya, sambil menambah bahawa kira-kira 10,000 perniagaan Britain berisiko, terutamanya dalam kecerdasan buatan, pengkomputeran kuantum atau biologi sintetik, di mana China cuba mencapai kedudukan sama.

“Minggu demi minggu, pasukan kami mengesan sejumlah besar aktiviti rahsia oleh orang-orang seperti China khususnya, tetapi juga Rusia dan Iran,” katanya menjelang sidang kemuncak ketua perisik yang dihoskan oleh FBI dari agensi negara perikatan Five Eyes Australia , Kanada, New Zealand, UK dan AS.

“Aktiviti bukan hanya ditujukan kepada rahsia kerajaan atau tentera. Bukan hanya menyasarkan kepada infrastruktur kritikal kami tetapi semakin menjanjikan syarikat baru – syarikat inovatif yang keluar dari universiti kami, penyelidikan akademik itu sendiri dan orang yang boleh difahami mungkin tidak menganggap keselamatan negara adalah mengenai mereka,” katanya.

Vektor serangan utama, kata McCallum, adalah untuk mencuba dan mencuri maklumat oleh ‘pelakon’ China yang menyamar sebagai perunding pengambilan di LinkedIn.

Kebimbangan mengenai pengintipan perindustrian China telah meningkat secara mendadak sepanjang dekad yang lalu, diketuai oleh AS.

Pengarah FBI Christopher Wray menyifatkan Parti Komunis China sebagai “ancaman No. 1 kepada inovasi,” sambil menambah bahawa Beijing telah menjadikan “pengintipan ekonomi dan mencuri kerja dan idea orang lain sebagai komponen utama strategi nasionalnya.”

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat