Dua juruterbang pesawat Hornet terhempas di Kuantan dibenar keluar hospital

KUALA LUMPUR – Dua juruterbang jet pejuang Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM) yang terbabit dalam kejadian pesawat terhempas di Pangkalan Udara Kuantan Pahang, malam tadi, sudah dibenarkan keluar hospital.

Sumber berkata, kedua-dua mangsa hanya cedera ringan dan dibenarkan keluar dari Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA), awal pagi ini.

Katanya, juruterbang pesawat berpangkat Mejar dilaporkan cedera di bahagian tulang sulbi (coccyx) dan melecur di tumit kiri.

“Seorang lagi mangsa berpangkat Kapten mengalami kecederaan tisu lembut di belakang badan serta paha,” lapor BH di Kuantan.

Kedua-dua mangsa dirujuk ke Jabatan Kecemasan dan Trauma, HTAA di Kuantan kira-kira jam 10 malam tadi.

Dalam kejadian kira-kira jam 9.05 malam tadi, sebuah pesawat F/A-18D Hornet dilaporkan terhempas sebaik berlepas di landasan Lapangan Terbang Sultan Ahmad Shah, di sini.

Berdasarkan visual tular, percikan api kelihatan sebelum disusuli letupan ketika jet pejuang itu berlepas.

Video tular turut merakam visual juruterbang dan pegawai pengendali sistem persenjataan pesawat terbabit melompat keluar dari pesawat menggunakan kerusi anjal.

author avatar
Janatul Firdaus Yaacob
-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat