Dasar ekonomi negara tak celaru, pelaburan besar rancak masuk – Anwar

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Pertumbuhan ekonomi Malaysia pada suku pertama 2023 telah berjaya memintas Indonesia, Vietnam dan China dan ini adalah bukti dasar ekonomi kerajaan tidak bercelaru seperti didakwa pembangkang.

Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan mana mungkin dasar kerajaan bercelaru memandangkan pertumbuhan ekonomi negara bagi suku pertama menunjukkan prestasi yang kukuh, sementara pelaburan besar dan bernilai tinggi terus bertambah.

Perdana Menteri berkata demikian menyanggah dakwaan pembangkang kononnya dasar ekonomi yang dibawa Kerajaan Perpaduan diterajuinya ketika ini sebagai bercelaru.

“Kalau dasar celaru, pertumbuhan (ekonomi pada suku pertama 2023) tidak akan dapat mengatasi Indonesia, Vietnam dan China.

“Kalau dasar celaru, tidak mungkin pelaburan datang,” katanya ketika menjawab soalan tambahan Datuk Seri Hamzah Zainuddin (PN-Larut) pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat pada Isnin.

Tegas Anwar pelaburan yang dibawa masuk negara sebagai serius, kerana sebulan selepas beliau ke China, pelaburan daripada syarikat automotif negara itu, Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd (Geely) menyusul.

“Sebulan selepas kita ke negara China, Geely datang…bukan lancar Proton X90, tetapi juga mencadangkan supaya disegerakan (projek Pembangunan Lembah Teknologi Tinggi Automotif) di Tanjung Malim.

“Maknanya, (Kerajaan Perpaduan) ada dasar yang jelas,” tegas Anwar lagi.

Sementara itu, Perdana Menteri berkata, kestabilan politik yang terbentuk di Malaysia ketika ini sudah menarik keyakinan pelabur asing, sekali gus menunjukkan dasar Kerajaan Perpaduan khususnya yang berkait dengan tata kelola yang baik mula disambut baik mereka.

“Kestabilan politik suatu yang meyakinkan sehingga pelaburan lebih rancak sekarang daripada dulu. Tetapi sekarang bukan pengumuman (pelaburan), tapi dapat dilihat pelaksanaannya.

“Saya lihat macam Tesla, Amazon (Amazon Web Services) dan Geely sebagai permulaan, hatta beberapa negara (lain akan menyusul) sesuai pada ketikanya.

“Dasar yang menarik pelaburan asing jelas dan sebab itu dia (pelabur) datang. Saya tidak fikir ini sebagai satu masalah. Macam isu Kadar Dasar Semalaman (OPR), dalam enam bulan baru sekali naik, tapi dalam 2022, empat kali naik tak jadi isu, kita naik sekali gegak gempita.

“Apa yang penting defisit kurang, inflasi turun, kadar pengangguran rendah dan pelaburan bertambah. Ini kejayaan Kerajaan Perpaduan,” katanya.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,207FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat