Rt Di Empat Negeri Mencatatkan Kenaikkan

KUALA LUMPUR: Kadar kebolehjangkitan atau R-naught (Rt) COVID-19 di Malaysia mencatatkan sedikit penurunan kepada 1.15 semalam, namun empat negeri merekodkan kadar lebih tinggi daripada purata kebangsaan.

Data dikongsi Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah di Facebook, hari ini menunjukkan Rt menurun secara perlahan sejak tiga hari lalu, daripada 1.17 pada Isnin, 1.16 (Selasa) dan 1.15 semalam.

Bagaimanapun, empat negeri merekodkan Rt lebih tinggi daripada 1.15 semalam, dan Kelantan adalah yang tertinggi dengan 1.44.

Ia disusuli Kuala Lumpur (1.29), Melaka (1.21) dan Pahang (1.18), di samping Sabah yang mencatat Rt sama dengan purata kebangsaan iaitu 1.15.

Nilai Rt merujuk kepada tahap kebolehjangkitan kes COVID-19, iaitu berapa ramai boleh dijangkiti oleh satu kes positif. Semakin besar nilai itu, semakin tinggi kemungkinan jangkitan bagi setiap kes positif.

Selain itu, data dikongsi Dr Noor Hisham menunjukkan trend kes harian ketika ini masih berada pada situasi membimbangkan, selaras jumlah kes baharu ketika ini yang melebihi 2,000 untuk tujuh hari berturut-turut.

Berdasarkan jumlah kes semasa, KKM mengunjurkan kes baharu berisiko mencecah sekitar 5,000 sehari menjelang hujung bulan depan sekiranya Rt meningkat kepada 1.2.

Sementara itu, Dr Noor Hisham menegaskan langkah utama untuk mengatasi penularan kes COVID-19 ketika ini dengan memperkukuh langkah kesihatan awam serta pengagihan vaksin COVID-19.

“Memperkukuhkan langkah kesihatan awam adalah kunci kepada usaha melawan COVID-19, yang dilengkapkan dengan pengagihan vaksin kepada orang ramai.

“Sasaran kita ada untuk mencapai imuniti kelompok secepat mungkin. Kita hanya akan berjaya mengawal dan menamatkan pandemik sekiranya kita berusaha bersama-sama,” katanya.

-BERITA HARIAN

Topik Hangat

Kontroversi SMK Puncak Alam, KPM Serah Kepada Polis

CYBERJAYA - Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung beberapa insiden membabitkan Sekolah Menengah Kebangsaan Puncak Alam (SMKPA). SMKPA menjadi tumpuan...

Israel Arah Serang Pegawai Hamas Di Iran, Turki, Qatar dan Malaysia?

TEL AVIV - Kepimpinan Israel didakwa mengarahkan ejen perisikan negaranya iaitu Shin Bet dan Mossad untuk membunuh pegawai tertinggi Hamas di dalam dan luar...

Tel Aviv Dihujani 80 Roket Ketika Gaza Kebumikan 26 Mangsa Kekejaman Israel (VIDEO)

CYBERJAYA - Kota Tel Aviv di Israel dihujani sekitar 80 tembakan roket yang dilancarkan dari Tebing Gaza bagi membalas kekejaman Israel ke atasa...

Berita Berkaitan

Jangkitan Covid-19 Naik Mendadak, Noor Hisham Rayu Masyarakat Kawal Pergerakan

KUALA LUMPUR - Peningkatan kes baharu COVID-19 secara mendadak sejak awal April lepas, telah memberi tekanan hebat kepada sistem perkhidmatan kesihatan negara, kata Ketua...

Kelulusan Rentas Negeri Akan Lebih Ketat, Cegah Salah Guna – KPN

PETALING JAYA - Kelulusan permohonan rentas negeri akan diteliti dengan lebih ketat lagi bagi memastikan tiada individu menyalahguna atau memalsukan kebenaran itu. Ketua Polis Negara,...

Rekod Tertinggi 47 Kematian, 4,865 Kes Baru Covid-19 Hari Ini

PUTRAJAYA - Malaysia merekodkan kes kematian tertinggi akibat jangkitan COVID-19 selama dua hari berturut-turut, iaitu sebanyak 47 kes dilaporkan hari ini, berbanding 45 kes...