UMNO jangan bazir peluru berbalah serang keputusan parti

KUALA LUMPUR – UMNO sewajarya terbuka, tidak berbalah sesama sendiri dan bukannya bertindak menyerang keputusan parti di media dalam bab yang tiada kena mengena dengan memenangi hati pengundi – ia membazir peluru, tenaga, masa dan minda yang sepatutnya ditujukan ke perkara lain,”tegas Ketua Penerangan UMNO, Shahril Hamdan.

Kata beliau, kerugian buat UMNO andai kita terus menerus berbalah disebabkan piha ketiga.

“Andai kita “dua aliran” kerana takrifan ideologi, halatuju perjuangan, pengisian tawaran dasar negara dan sebagainya – sekurang-kurangnya ia perbezaan yang membina.

“Tetapi kalau kita berpecah dek kerana soal pertalian dengan orang luar keluarga, seakan sia-sia,” ujar Shahril.

Meskipun begitu, katanya, perlu ditegaskan, kalau pun ada kelainan pandangan dalam sesebuah isu, tentunya tindakan kita mesti dipandu keputusan parti.

“Setakat hari ini, jelas bahawa sama ada melalui PAU 2019 mahupun MKT (yakni dua badan pembentuk dasar UMNO), parti telah memutuskan:Tiada kerjasama PRU dengan Bersatu, PKR, DAP; kerjasama dengan PAS dipelihara dan diperkasa; kerajaan PN didukung sehingga pembubaran Parlimen,”jelas beliau.

Kata Shahril lagi, individu dalam parti tentunya ada pandangan masing-masing.

Menurut beliau, tidak semua yang berpendirian berbeza dari sesuatu keputusan parti semestinya terus dilabel pengkhianat atau ejen parti lain.

“Ia tuduhan berat yang tak wajar dilontar tanpa usul periksa tindakan dan tingkah lakunya, apatah lagi sesama kita dalam keluarga.

“Cuma, apabila keputusan induk parti telah dibuat, tugas kita adalah untuk menjayakan keputusan itu, bukannya merosakkan,” beritahu beliau.

Kata Shahril, sewaktu awal kita mahu bersama PAS pun, tidak semua yang senada.

“Tetapi dikalangan yang tak setuju – baik dari UMNO mahupun barangkali PAS juga – mampu menelan ego, akur, malah membantu menjayakannya.

“Dalam hal mutakhir, saya menyebut tempoh hari, selagi tidak berubah keputusan MKT berkenaan tiadanya kerjasama dengan Bersatu selepas pembubaran Parlimen, maka kita berpegang kepada pendekatan itu sebagai ketetapan dasar UMNO.

“Lantas terpulang kepada orang UMNO untuk menjayakan atau menggagalkan strategi tersebut.

“Jika kita meletakkan fokus mengukuhkan daya tarikan UMNO/BN, memperkasa jentera dan penyokong, moga makin berjayalah keputusan itu,” katanya.

Selain itu Shahril berkata, jika kita tak henti menimbulkan spekulasi dan syak wasangka sesama kita, mempersoal motif masing-masing, maka akan gagallah keputusan itu.

“Berbalah”lah kita dalam mesyuarat mengenai “new deal” UMNO kepada rakyat. Mengenai model ekonomi dan pendidikan yang terbaik untuk bangsa dan negara.

“Berbalah”lah kita dalam mesyuarat mengenai bagaimana mampu menampilkan lebih ramai calon muda, wanita dan segar.

“Berbalah”lah kita dalam mesyuarat perihal persiapan jentera.

“Berbalah”lah kita soal kaedah terbaik memenangi persepsi rakyat bahawa kita lebih baik dari PH atau PN.

“Sama-sama kita doakan Perhimpunan Agung minggu hadapan mampu menjernihkan senario dalam UMNO supaya kita benar-benar mampu beralih ke fasa melengkap persiapan menghadapi ujian sebenar dalam PRU,” seru beliau.

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

UMNO 3.0 Sedia Singkir Zahid, Najib Termasuk Mat Hasan Ogos Ini : Laporan

KUALA LUMPUR - Spekulasi tersebar luas berkait rancangan yang sedang berjalan untuk menyingkirkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya Datuk...

Saya Tak Tahu Suami dan Anak Zeti Terima Wang 1MDB – Mahathir

PETALING JAYA - Bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau tidak mengetahui berhubung dakwaan bahawa suami dan dua anak bekas gabenor Bank Negara,...

Berita Berkaitan

Dua Pelajar MyPAC Antara 10 Calon Teratas Peperiksaan ACCA

KUALA LUMPUR - Dua pelajar Pusat Perakaunan Profesional Malaysia (MyPAC) berjaya menempatkan diri dalam kalangan 10 teratas pada peperiksaan Persatuan Akauntan Bertauliah Berkanun (ACCA)...

Dua Mukim Di Mersing Dikenakan PKP Bermula Esok – Ismail Sabri

KUALA LUMPUR - Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan dilaksanakan di Mukim Endau dan Mukim Triang di Mersing, Johor bermula esok hingga 3 Mei. Menteri Kanan...

Asing sukan ikut bangsa tak patut, bangsa Johor pupuk perpaduan antara kaum bawah satu identiti – TMJ

KUALA LUMPUR - Tindakan meletak syarat kaum untuk pendaftaran aktiviti kokurikulum tidak patut berlaku lagi di mana-mana sekolah di Johor, kata Tunku Mahkota Johor,...