UMNO jangan bazir peluru berbalah serang keputusan parti

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – UMNO sewajarya terbuka, tidak berbalah sesama sendiri dan bukannya bertindak menyerang keputusan parti di media dalam bab yang tiada kena mengena dengan memenangi hati pengundi – ia membazir peluru, tenaga, masa dan minda yang sepatutnya ditujukan ke perkara lain,”tegas Ketua Penerangan UMNO, Shahril Hamdan.

Kata beliau, kerugian buat UMNO andai kita terus menerus berbalah disebabkan piha ketiga.

“Andai kita “dua aliran” kerana takrifan ideologi, halatuju perjuangan, pengisian tawaran dasar negara dan sebagainya – sekurang-kurangnya ia perbezaan yang membina.

“Tetapi kalau kita berpecah dek kerana soal pertalian dengan orang luar keluarga, seakan sia-sia,” ujar Shahril.

Meskipun begitu, katanya, perlu ditegaskan, kalau pun ada kelainan pandangan dalam sesebuah isu, tentunya tindakan kita mesti dipandu keputusan parti.

“Setakat hari ini, jelas bahawa sama ada melalui PAU 2019 mahupun MKT (yakni dua badan pembentuk dasar UMNO), parti telah memutuskan:Tiada kerjasama PRU dengan Bersatu, PKR, DAP; kerjasama dengan PAS dipelihara dan diperkasa; kerajaan PN didukung sehingga pembubaran Parlimen,”jelas beliau.

Kata Shahril lagi, individu dalam parti tentunya ada pandangan masing-masing.

Menurut beliau, tidak semua yang berpendirian berbeza dari sesuatu keputusan parti semestinya terus dilabel pengkhianat atau ejen parti lain.

“Ia tuduhan berat yang tak wajar dilontar tanpa usul periksa tindakan dan tingkah lakunya, apatah lagi sesama kita dalam keluarga.

“Cuma, apabila keputusan induk parti telah dibuat, tugas kita adalah untuk menjayakan keputusan itu, bukannya merosakkan,” beritahu beliau.

Kata Shahril, sewaktu awal kita mahu bersama PAS pun, tidak semua yang senada.

“Tetapi dikalangan yang tak setuju – baik dari UMNO mahupun barangkali PAS juga – mampu menelan ego, akur, malah membantu menjayakannya.

“Dalam hal mutakhir, saya menyebut tempoh hari, selagi tidak berubah keputusan MKT berkenaan tiadanya kerjasama dengan Bersatu selepas pembubaran Parlimen, maka kita berpegang kepada pendekatan itu sebagai ketetapan dasar UMNO.

“Lantas terpulang kepada orang UMNO untuk menjayakan atau menggagalkan strategi tersebut.

“Jika kita meletakkan fokus mengukuhkan daya tarikan UMNO/BN, memperkasa jentera dan penyokong, moga makin berjayalah keputusan itu,” katanya.

Selain itu Shahril berkata, jika kita tak henti menimbulkan spekulasi dan syak wasangka sesama kita, mempersoal motif masing-masing, maka akan gagallah keputusan itu.

“Berbalah”lah kita dalam mesyuarat mengenai “new deal” UMNO kepada rakyat. Mengenai model ekonomi dan pendidikan yang terbaik untuk bangsa dan negara.

“Berbalah”lah kita dalam mesyuarat mengenai bagaimana mampu menampilkan lebih ramai calon muda, wanita dan segar.

“Berbalah”lah kita dalam mesyuarat perihal persiapan jentera.

“Berbalah”lah kita soal kaedah terbaik memenangi persepsi rakyat bahawa kita lebih baik dari PH atau PN.

“Sama-sama kita doakan Perhimpunan Agung minggu hadapan mampu menjernihkan senario dalam UMNO supaya kita benar-benar mampu beralih ke fasa melengkap persiapan menghadapi ujian sebenar dalam PRU,” seru beliau.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
27,587FollowersFollow
13,813SubscribersSubscribe

Topik Hangat