Gembira, derita kuasa Anwar harus dikongsi bersama pimpinan Kerajaan Madani – A. Kadir

- Advertisement -

KUALA LUMPUR- Memandangkan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim tidak bersendirian dalam menguruskan ekonomi, ‘bunga’ dan ‘batu’ yang diterima Kerajaan Madani harus dikongsi beliau secara kolektif.

Wartawan Veteran, Datuk A. Kadir Jasin berkata, walaupun benar dengan menggabungkan jawatan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan telah menjadikan dirinya sebagai ketua kerajaan yang hebat.

Namun beliau masih bertanggungjawab kepada Yang di-Pertuan Agong, Kabinet dan Parlimen.

“Mereka juga mempunyai pengaruh ke atasnya.

“Jadi, kegembiraan dan penderitaan kuasa mesti dikongsi sesama mereka.

“Mereka secara individu dan sesama mereka harus bertanggungjawab,” dakwa A.Kadir dalam catatan di Facebooknya pada Khamis.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi kepada situasi pada hari Selasa, 20 Februari ketika Perdana Menteri, Anwar Ibrahim, diminta mengulas mengenai kejatuhan ringgit.

“Dalam tabiat tipikalnya mempermain-mainkan wartawan (atau boleh saya katakan, bermain-main), apabila beliau meminta mereka (wartawan) mendapatkan penjelasan daripada Gabenor Bank Negara Malaysia (BNM), Datuk Shaik Abdul Rasheed Abdul Ghaffour.

“Ia adalah satu kesilapan. Tindakannya itu dilihat tidak memandang serius media dan lari daripada soalan yang sukar,” ulas bekas wartawan itu.

A.Kadir berkata, kejadian itu bagaimanapun menunjukkan bahawa Perdana Menteri tidak keseorangan dan tidak berdaya dalam menguruskan keadaan ekonomi negara yang mencabar.

Katanya, Anwar mempunyai beberapa menteri, penjawat awam, penasihat, operator bilik belakang dan cybertrooper untuk membantu beliau.

“Secara khususnya, dalam bidang ekonomi dan kewangan, beliau mempunyai orang-orang yang berikut Menteri Kewangan II yang baru dilantik (Datuk Seri Amir Hamzah Azizan); Menteri Ekonomi (Rafizi Ramli); Gabenor BNM; Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan (Johan Mahmood Merican); Ahli Badan Penasihat Khas Menteri Kewangan terdiri daripada Mohd Hassan Marican, Ahmad Fuad Md Ali, Prof Dr Yeah Kim Leng, Profesor Dr Rajah Rasiah, dan Abdul Hamed Sepawi, dan ‘Kabinet dapur’ yang terdiri daripada penyokong setia korporat, sebahagian daripadanya bermula sejak zaman baru beliau dalam Umno.

“Anwar telah berkuasa hampir 15 bulan sekarang – sejak 24 November 2022. Saya rasa, daripada laporan media dan apa yang kita sendiri alami setiap hari, kita mempunyai gambaran kasar tentang sisi baik, buruk dan buruk kerajaan ini,” kata A. Kadir.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat