Vaksin COVID-19: PDRM Senarai 102,000 Nama Sebagai Penerima Awal

KUALA LUMPUR: Polis Diraja Malaysia (PDRM) menyenaraikan 102,000 nama sebagai penerima suntikan vaksin COVID-19 bagi fasa pertama, yang bermula Rabu ini.

Pengarah Jabatan Pengurusan Bukit Aman Datuk Ramli Din bagaimanapun berkata, PDRM belum mendapat pengesahan Kementerian Kesihatan (KKM) mengenai jumlah sebenar penerima awal suntikan vaksin itu, bagi Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan.

Beliau berkata pemberian vaksin dicadang untuk diberikan kepada pegawai dan anggota daripada semua jabatan dalam PDRM, yang berjumlah 118,214 orang ketika ini.

“Ia tidak tertumpu kepada satu-satu jabatan atau bahagian sahaja, kerana secara prinsipnya semua mereka layak menerimanya,” katanya kepada Bernama semalam.

Ramli berkata KKM menetapkan PDRM akan mula terima suntikan vaksin pada 26 Feb ini dan PDRM telah mencadangkan 147 Pusat Pemberian Vaksin (PPV) kepada KKM, untuk kegunaan warga PDRM.

“PPV yang telah dikenal pasti tidak melibatkan semua balai polis, sebaliknya hanya melibatkan IPK (Ibu Pejabat Polis Kontinjen) atau IPD (Ibu Pejabat Polis Daerah), yang berujuan memudahkan urusan pemberian vaksin di sesuatu daerah.

“Cadangan untuk dibuat secara ‘outreach’ bagi memudahkan pegawai dan anggota hadir menerima suntikan vaksin dan memudahkan pemantauan dibuat terhadap kehadiran dan ia selari dengan saranan KKM,” katanya.

Beliau berkata KKM yang akan melakukan suntikan, manakala PDRM akan membuat seliaan keselamatan dan menentukan anggota yang setuju untuk disuntik hadir ke pusat suntikan.

Terdahulu, vaksin COVID-19 itu selamat tiba apabila pesawat khas yang membawa kumpulan pertama vaksin berkenaan mendarat di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur, pagi semalam.

Bernama melaporkan vaksin itu disimpan di tiga lokasi Pusat Simpanan Vaksin (PSV) milik syarikat logistik DHL iaitu di Subang, Selangor; Bayan Lepas, Pulau Pinang dan Senai, Johor, sebelum ia mula dihantar ke PSV KKM.

Media sebelum ini, melaporkan fasa pertama program bermula Feb hingga April melibatkan petugas barisan hadapan, diikuti fasa kedua bermula April hingga Ogos, bagi kumpulan berisiko tinggi iaitu warga emas berusia 60 tahun ke atas dan kumpulan rentan dengan masalah morbiditi, serta golongan Orang Kurang Upaya.

Sementara fasa ketiga, bagi golongan dewasa berusia 18 tahun ke atas bermula dari Mei ini hingga Februari tahun hadapan.

– BERNAMA

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

UMNO 3.0 Sedia Singkir Zahid, Najib Termasuk Mat Hasan Ogos Ini : Laporan

KUALA LUMPUR - Spekulasi tersebar luas berkait rancangan yang sedang berjalan untuk menyingkirkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya Datuk...

Saya Tak Tahu Suami dan Anak Zeti Terima Wang 1MDB – Mahathir

PETALING JAYA - Bekas perdana menteri, Dr Mahathir Mohamad berkata, beliau tidak mengetahui berhubung dakwaan bahawa suami dan dua anak bekas gabenor Bank Negara,...

Berita Berkaitan

Orang Melayu biasa tak derhaka kepada raja tapi angkara darurat mereka marah – Tun M

KUALA LUMPUR - Pelaksanaan darurat membangkitkan kemarahan orang Melayu kepada istana kata, Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. Kata beliau, kemarahan orang Melayu itu...

PAS bangga DAP label parti itu paling bahaya

KUALA LUMPUR - Naib Presiden PAS, Senator Idris Ahmad bangga dengan label yang diberikan oleh Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng bahawa parti Islam...

Tangguh Pemilihan Boleh Menjerumus UMNO ke Tangan PH – UMNO Gerik

KUALA LUMPUR - Penangguhan Pemilihan UMNO akan menjadi antara punca parti menjalinkan kerjasama dengan Pakatan Harapan (PH) selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti. Pemangku...