TMJ serius beli saham kelab elit EPL

PEMILIK kelab Johor Darul Ta’zim (JDT), Tunku Ismail Sultan Ibrahim serius dalam usaha untuk membeli saham dengan mana-mana kelab elit pada liga Eropah pada masa akan datang.

Tunku Ismail berkata, buat masa ini beliau masih meneliti dan perlu memikirkan semasak-masaknya sebelum membuat sebarang keputusan yang berat tersebut.

“Saya terbuka untuk memiliki saham dengan mana-mana pasukan elit di Eropah. Ini disebabkan saya memang berminat untuk menjadi pemegang saham kelab ternama sejak dahulu lagi.

“Saya berpandangan bahawa untuk memiliki pegangan saham yang kecil secara tidak langsung memberi manfaat kepada saya sebagai pemilik kelab serta memberi nilai tambah kepada JDT.

“Minat ini sudah lama, tapi sudah tentu sebelum membuat sebarang pelaburan, saya perlu membuat penilaian mendalam sama ada ia sesuai atau tidak selain mempertimbangkan pro dan kontra mengenainya,” katanya pada sidang akhbar di Stadium Sultan Ibrahim, Iskandar Puteri, Johor semalam.

Tunku Mahkota Johor berkata, antara kelab Eropah yang dikaitkan untuk pemilikan saham ialah kelab Valencia, Liga Sepanyol, AC Milan (Itali) dan Manchester United (England).

Tunku Ismail memberitahu, dia tidak kisah untuk membeli saham dengan mana-mana kelab ternama di Eropah walaupun jumlah yang kecil dengan perancangan untuk mengukuhkan pegangan pada masa akan datang.

Katanya, dia mengatakan minat untuk membeli saham dengan Manchester United setelah mendapat tahu ada peluang pemilikan saham tidak sampai lima peratus.

“Kelab tersohor seperti United mengambil masa berdekad untuk nilai komersial kelab tersebut menurun. Maka, dari aspek sustainability (kelestarian), mereka cukup superb (hebat).

“Sebab itu, saya akan mengadakan mesyuarat dengan pihak mereka sebelum membuat apa-apa keputusan.

“Selain itu, kita juga akan menilai mana-mana tawaran lain yang menarik atau peluang yang lebih baik pada masa akan ­datang,” katanya.

Mengenai laporan pembelian pasukan Valencia, beliau berkata, pintu perbincangan mengenainya masih terbuka tetapi ada beberapa perkara yang harus kelab tersebut uruskan terlebih dulu.

_K!ONLINE_

Topik Hangat

50 Buffet Ramadhan 2021 Kuala Lumpur Selangor

Bulan puasa kini menjengah, namun sudahkah anda jumpa destinasi buffet untuk sesi iftar nanti? Atau anda masih tercari-cari destinasi buffet yang mana yang patut anda...

UMNO 3.0 Sedia Singkir Zahid, Najib Termasuk Mat Hasan Ogos Ini : Laporan

KUALA LUMPUR - Spekulasi tersebar luas berkait rancangan yang sedang berjalan untuk menyingkirkan Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya Datuk...

Hakim kelihatan ‘terdorong’ putuskan Najib bersalah – Peguam

PUTRAJAYA: Mahkamah Rayuan hari ini diberitahu, hakim dalam perbicaraan kes Datuk Seri Najib Razak berkaitan dana SRC International Sdn Bhd, bagaikan 'terdorong' untuk memutuskan...

Berita Berkaitan

Olimpik Tokyo: 264 Atlet, Pegawai Terima Vaksin 13 April

SUBANG JAYA: Atlet negara yang layak ke Sukan Olimpik Tokyo akan menerima suntikan vaksin COVID-19 seawal 13 April ini. Menteri Belia dan Sukan, Datuk Seri Reezal...

England Tempang Tanpa Rashford, Saka

LONDON: Marcus Rashford dan Bukayo Saka diketepikan dari skuad England untuk kempen kelayakan Piala Dunia bertemu Albania dan Poland, umum Persatuan Bolasepak (FA) England,...

Jadikan Kejayaan All England Perangsang Untuk Bekerja Lebih Keras, Pesan Muhyiddin Kepada Zii Jia

KUALA LUMPUR - Kejayaan manis jaguh perseorangan lelaki negara yang merangkul Kejuaraan Badminton All England 2021 malam tadi menarik perhatian Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin...