Jangan ‘Menang Sorak Kampung Tergadai’ Nasihat Razlan

CYBERJAYA: Ahli Majlis Tertinggi (MT) UMNO, Datuk Razlan Rafii menasihatkan ahli politik agar tidak ghairah terlalu bermain politik sehingga lupa kepada asas perjuangan para pejuang yang terdahulu.

Menurutnya, kiasan pepatah Melayu ‘menang bersorak kampung tergadai’ yang sering diungkap agar menjadi nasihat yang harus menjadi ingatan kepada semua.

“Jeritan kuat suara, memekik terlolong, perkumpulan sana-sini, suara feudal, suara war lord. Ini semua karenah yang akan mencorakkan pemikiran yang sempit tanpa menggunakan fakta yang hakiki, hanya berkiblat nafsu hati.

“Pemikiran yang jumud ini bukan sekadar menjadi intipati perjuangan, tetapi disebalik pemikiran tanpa cakna ini, ia hanya tertumpu kepada beberapa individu dalam mencapai sesuatu maksud yang cuba dihalalkan,” tulisnya di Facebook.

Ujarnya lagi, hari ini, Jiwa yang merdeka satu masa dahulu sudah dipenjara didalam diri ramai Melayu. Masih menyimpan suara, masih menggigit kuku, masih dibiarkan harta benda mempengaruhi diri, masih menyimpan hasrat kepentingan individu.

Tambahnya lagi, walaupun dalam logik akal, mereka sedar akan kekalahan pasti ditemui, terus terjerumus dalam penghinaan. Adakah kita akan biar, Si luncai untuk tenggelam dengan labu-labunya? Kerana, dek kerana si luncai, habis sekampung menerima padahnya.

“Permainan Politik harini yang masih berpaksi kepada kelompok-kelompok ‘kabilah’, makin hari makin jauh sungguh terpisah dengan hakikat kehendak bangsa yang semakin dihimpit dengan kehidupan dalam kemiskinan. Saban hari kita melaungkan ‘demi perjuangan!’, tetapi apa yang kita perjuangkan? Adakah nasib bangsa dan rakyat, atau nasib poket dan kepentingan sendiri.

“Tidak dinafikan, di luar sana, masih ramai di antara kita punya Perasaan membuak-buak untuk berjuang demi anak bangsa, kehangatan yang makin kelam masih ada di dalam jiwa yang bacul tidak termampu membendung untuk dizahirkan dalam perjuangan,

“Mana bangsaku yang dahulunya Pendekar Kemerdekaan ? Mana hilangnya jiwa amuk yang dahulunya tercatit dalam kamus dunia? Mana perginya laskar bangsa di dalam Sulatus Salitin? Semuanya menikus dalam Politik yang kotor dan jijik kerana masih disuapkan dengan janji-janji keduniaan, ” soal beliau.

Katanya lagi,  perjuangan ini bukan milik sesiapa, bukan juga milik mana-mana pemimpin. Ianya lahir dari kesatuan Melayu yang mahu melihat kemerdekaan di selitupi dengan kain pelikat orang Melayu dan panji Islam. Islam ditegakkan menjadi tiang seri, hak bangsa dijaga rapi. Namun, semua ini sudah menjadi lapuk dalam diri ramai pejuang. Mungkin mereka kini lena tidur diselubungi sutera lembut pemberian pembesar dan petualang.

Tangisan puluhan ribu anak bangsa sudah boleh dilupakan. Mereka bermegah dalam mencatur politik, bermegah dengan buaian kuasa, kalah menang bukan lagi menjadi matlamatnya. Matlamat menjaga kesucian Islam bukan lagi keutamaan. Semuanya, terkunci rapi. Mulut yang berzikir, mengucap syahadah juga seperti sudah dipateri.

“Mana perginya Panyair yang turun dari gunung, sudah bertahun dia duduk di situ beratus-ratus tahun? Ke mana genggaman yang dijanjikan untuk menjulang tangan anak bangsa? Kini layu, hanya kuat menggenggam kuasa.

“Mana perginya anak kecil yang bermain api hingga membakar dirinya sendiri? Mereka tidak tahukah sengketa sesama sendiri yang akan membawa lenyapnya cinta kepada bangsa? Mungkinkah tiada makna lagi ungkapan ‘Takkan Melayu Hilang Di Dunia’. Soalnya lagi.

Dalam pada itu tegas Razlan, Melayu masih ada, tetapi Melayu hanya menumpang di tanah air nya. Hanya gah menjulang nama, tetapi tiada kuasa.

Bangsaku masih belum sedar akan kekalahan, Allah swt sayang pada kita, namun masih kita tidak mengenal erti ini adalah peluang kali kedua, jelasnya.

 

 

Topik Hangat

Lompat parti tak salah, SPRM tak berhak siasat – Azam Baki

KUALA LUMPUR – Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak boleh melakukan siasatan ke atas ahli politik yang lompat parti kerana ia tidak menyalahi undang-undang...

‘Alhamdulillah aku dah cerai’ – Bekas suami Zarina Anjoulie

Kuala Lumpur: Bekas suami Zarina Anjoulie, Eilyas Azhar mengakui sudah menceraikan pelakon itu hari ini. Eilyas menerusi hantaran di Instagram Story mengakui bersyukur dengan penceraian...

Hamid Dedah Hamzah Mahu Guna Cawangan Khas Untuk Kepentingan Politik : Laporan

KUALA LUMPUR - Bekas Ketua Polis Negara (KPN) Tan Sri Abdul Hamid Bador mendakwa wujud campur tangan Menteri Dalam Negeri (MDN) untuk menentukan jawatan...

Berita Berkaitan

Zionis Israel tak bertamadun serang menjelang Aidilfitri – Nazir

KUALA LUMPUR - Pemuda UMNO Titiwangsa menyeru seluruh umat Islam di negara ini dan di seluruh dunia perlu bersatu hati mengecam kekejaman zionis ini...

MB Pahang sumbang RM5,000 Bantu Pesakit SLE

RAUB: Menteri Besar Pahang, Dato Sri' Wan Rosdy Wan Ismail menghulurkan sumbangan peribadi RM5,000 kepada adik Norashikin Azizan yang mengidap penyakit Systemic Lupus Erythematosus...

Khaled Nordin gesa ‘lockdown’ penuh di seluruh negara

CYBERJAYA: Kerajaan digesa melaksanakan sekatan penuh (lockdown) di negara ini bagi mengekang penularan Covid-19, memandangkan kes kian meningkat. Menurut Naib Presiden UMNO Datuk Seri Mohamed...