Jho Low, kenapa lari kalau tak bersalah?

KUALA LUMPUR: Ahli perniagaan Low Taek Jho atau Jho Low tidak perlu takut untuk kembali ke tanah air jika dia beranggapan dirinya tidak bersalah dalam kes penyelewengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Tindakannya yang sering menyembunyikan diri seolah-olah dia cuba mengelak daripada siasatan kes berkenaan.

Ketua Polis Negara, Tan Sri Abdul Hamid Bador, berkata Jho Low sepatutnya berani kembali ke tanah air jika benar dia menganggap dirinya tidak bersalah.

“Jika dia yakin dirinya tak bersalah, saya mempelawa pulang bagi membolehkannya membela diri

“Jangan terus lari dan menyembunyikan diri di luar negara,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Abdul Hamid mengulas kenyataan Jho Low bahawa dia hanya meminjam wang 1MDB dan sedia memulangkannya asalkan tidak didakwa.

“Saya boleh mengaturkan pertemuannya (Jho Low) dengan pihak Peguam Negara. Saya juga beri jaminan keselamatan ke atas dirinya,” katanya.

Beliau berkata, keputusan untuk tidak mendakwa Jho Low bukan berada di bawah bidang kuasanya.

“Jho Low perlu berbincang dengan pihak Jabatan Peguam Negara jika dia benar-benar merasakan dirinya tidak bersalah,” katanya.

Abdul Hamid memaklumkan bukan saja pihak berkuasa Malaysia yang ‘memburu’ Jho Low tetapi juga Amerika Syarikat dan Singapura.

Terdahulu, Jho Low menerusi satu dokumentari disiarkan stesen penyiaran antarabangsa, Al Jazeera menegaskan, dia meminjam wang berbilion dolar daripada 1MDB untuk dirinya.

“Saya percaya saya tidak melakukan apa-apa kesalahan,” katanya melalui satu rakaman perbualan telefon yang diperoleh secara eksklusif oleh stesen penyiaran itu.

Jho Low berkata, wang tersebut dibelanjakan antara lain untuk membeli hartanah mewah di seluruh dunia, karya seni, jet peribadi, kapal layar besar dan arak mahal.

Dokumentari berdurasi satu jam itu dimulakan dengan panggilan telefon antara Jho Low dan kerajaan Malaysia antara Mei hingga November 2018.

BERITA HARIAN

 

Advertisment

Topik Hangat

Adham Minta Rakyat Terus Bersolidariti Tentang Covid-19

PUTRAJAYA – Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 yang dilaksanakan sejak 1 Jun lalu menunjukkan kaedah tersebut “mendatangkan hasil” apabila kadar kebolehjangkitan Covid-19 (Rt)...

Anwar Hantar Akuan Bersumpah Lagi?

CYBERJAYA - Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dikatakan menyerahkan 114 Akuan Bersumpah (SD) ahli-ahli Parlimen yang menyokong beliau menjadi Perdana Menteri ketika bertemu...

DAP usul kerajaan gagal, serah kebijaksanaan Agong menilai

KUALA LUMPUR - Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng membangkitkan usul kerajaan gagal menangani Covid-19 kepada Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah...

Berita Berkaitan

4,949 Kes Baru Covid-19, 6,588 Pulih & 60 Kematian Direkodkan Hari Ini

PUTRAJAYA - Malaysia kekal mencatatkan penurunan jumlah kes sembuh Covid-19 iaitu 6,588 kes berbanding semalam, 8,163 kes sekali gus kekal mengatasi kes positif yang...

Peningkatan Kes Covid-19 Kluster Tempat Kerja Membimbangkan – Dr Noor Hisham

KUALA LUMPUR - Sebanyak 1,328 kluster tempat kerja dilaporkan sehingga hari ini membabitkan 624,246 individu disaring dengan 147,040 kes dikesan positif Covid-19 menjadikan kadar...

Mahkamah Tolak Permohonan Najib Tangguh Pembayaran Tunggakan Cukai LHDN

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak hari ini gagal mendapatkan penangguhan terhadap perintah mahkamah berhubung pembayaran tunggakan cukai RM1.69 bilion kepada Lembaga Hasil Dalam...