Kolaborasi muhibah pelbagai bangsa dalam lagu “Rahsia Petua”

- Advertisement -

Univesal Music telah melancarkan sebuah lagu berjudul “Rahsia Petua” Bersesuaian dengan Hari Kebangsaan Malaysia 2023, lagu yang bermotifkan muhibah pelbagai bangsa, perpaduan dan keindahan budaya di Malaysia.

Yang menariknya mengenai lagu ini adalah penampilan penyanyi daripada pelbagai bangsa iaitu melayu, cina, india dan tidak terkecuali juga daripada etnik Sabah. Lagu ini dinyanyikan oleh bintang yang hangat di persada muzik Malaysia seperti Kmy Kmo, Luca Sickta, Nicole Lai, Psychomantra, dan Benzooloo.

Muzik Rahsia Petua direka khas bagi mengetengahkan ekspresi melodi dan budaya, di samping menceritakan perpaduan bangsa di Malaysia. Menurut Luca Sickta selaku pengarah muzik lagu ini, kesempurnaan hasil karya ini dibawakan oleh keunikan bakat daripada artis berbilang bangsa.

Rakaman Rahsia Petua dijalankan di beberapa lokasi terpilih seperti di Studio Kota Kinabalu bagi Benzooloo, Studio Mass Music di Petaling Jaya untuk Nicole Lai dan Psychomantra, serta Studio LS and Beats di Shah Alam bagi Kmy Kmo & Luca Sickta.

Bagi Nicole Lai dan Psychomantra, lagu ini merupakan lagu pertama yang dinyanyikan oleh mereka di dalam Bahasa Melayu. Semangat perpaduan yang ditonjolkan ini telah menghasilkan sebuah lagu yang menakjubkan hasilan tonasi melodi serta lirik yang menarik dan senang diingati oleh para pendengar.

Namun demikian, Psychomantra turut menghadapi cabaran ketika proses rakaman dijalankan, dimana bait bait bahasa yang ingin disampaikan harus diulangi untuk kesempurnaan produksi lagu ini.

Kmy Kmo, selaku pencipta dan penulis lirik lagu ini berpendapat bahawa melodi nyanyian yang dibawa oleh Nicole Lai digubah dengan mengambil kira pelbagai aspek seperti kesesuaian korus, vokal dan kesinambungan lirik ke penyanyi seterusnya.

Di samping itu, muzik video hasil karyaan Cinemalaya ini, beberapa lokasi telah dipilih untuk penggambaran seperti di Kuala Lumpur dan Selangor iaitu di Bangunan Sultan Abdul Samad, Batu Caves dan Thean Hou Temple. Manakala bagi Benzooloo, penyanyi tunggal dari Sabah pula, rakaman videonya dijalankan di Kundasang dan Kota Belud, Sabah.

Lokasi tersebut mencerminkan keindahan suasana Gunung Kinabalu yang merupakan salah satu tarikan utama pelancongan di Malaysia dan sekaligus menjadikan cinematograficisual dan tona warna lebih menarik serta menonjol.

Akhir sekali, Nicole Lai, satu-satunya penyanyi wanita serta berbangsa Cina di dalam lagu ini, berharap agar kata kata di dalam lagu ini dapat disampaikan dan dihayati oleh para pendengar Rahsia Petua.

Lagu Rahsia Petua ini turut dijayakan dengan sokongan rangkaian cafe tempatan Secret Recipe.

Rahsia Petua boleh didengari di semua platform digital seperti Spotify, Apple Music, Deezer dan YouTube Music, sementara video muziknya boleh ditonton di saluran YouTube Universal Music Malaysia.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat