Negara Wajar Ada Strategi Hadapi ‘Long Covid’ – Mohamad Hasan

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – Malaysia seharusnya merencana strategi khusus bagi mengenal pasti, menyelidik dan memulih kesan jangka panjang COVID-19 (Long COVID) terhadap penghidap.

Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan, berkata kini sudah lebih dua juta rakyat negara ini terjangkit virus berkenaan dan angka itu mungkin lebih tinggi, menjadikan peratusan bekas pesakit mempunyai ‘Long COVID’ juga mungkin semakin ramai.

“Pemulihan kesihatan mereka ini sangat penting kepada kualiti kesihatan awam secara menyeluruh. Saya menyarankan kerajaan mula memberi perhatian kepada kes ‘Long COVID’ ini secara terpadu.

“Dasar kita menangani pandemik ini tidak boleh terhenti dari segi pencegahan dan rawatan. Ia mesti merangkumi rawatan jangka masa panjang terhadap bekas pesakit serta pelbagai penyelidikan berkaitan,” catat beliau pada Jumaat.

Mohamad memberitahu, ‘Long COVID’ keadaan bekas pesakit terus mengalami pelbagai masalah kesihatan selepas pulih, dengan kebanyakannya berterusan selama empat ke 12 minggu, malah ada yang berlarutan sehingga sembilan bulan.

Kerajaan hingga kini, katanya, belum mengemuka data terperinci berkaitan masalah ini, namun beberapa universiti tempatan sudah mula menjalankan kajian terhadapnya.

“Lancet, jurnal perubatan paling berwibawa dalam terbitannya pada 28 Ogos 2021 menyatakan ‘Long COVID’ cabaran besar terhadap sektor perubatan. Banyak masih tidak diketahui tentangnya.

“Justeru pelbagai penyelidikan rentas disiplin sangat perlu untuk membolehkan rawatan terbaik diberikan,” ujar beliau yang juga Timbalan Pengerusi Barisan Nasional (BN).

Mohamad berkata lagi, kefahaman mengenai kesan vaksinasi, kaedah rawatan dan pemulihan yang berkesan serta pelaburan untuk penyelidikan berkaitanya harus diberikan keutamaan.

Katanya, dunia perubatan akan terus terbeban dengan pelbagai cabaran baru kerana pandemik ini, memaksa pelaburan kesihatan negara tidak boleh lagi pada kadar empat peratus dari Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

“Sudah tiba masanya kita menyasarkan peruntukan tujuh ke lapan peratus KDNK negara untuk sektor kesihatan.

“Langkah ini permulaan baik untuk reformasi besar-besaran sektor perubatan dan kesihatan, selepas tekanan luar biasa terhadap sistem perubatan kita sejak Februari 2020,” katanya.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
27,578FollowersFollow
13,813SubscribersSubscribe

Topik Hangat