KUALA LUMPUR – Duta-duta asing yang ditugaskan di Malaysia diberi penerangan dan pencerahan mengenai kekuatan ekonomi, aliran pelaburan sekali gus perkembangan terkini yang berlaku dalam negara mutakhir ini.
Dalam majlis Ambassadors’ Roundtable Dinner yang berlangsung semalam di India House, Penasihat Kanan Politik kepada Perdana Menteri Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz telah menyampaikan gambaran jelas kepada barisan duta untuk menyampaikan realiti sebenar Malaysia untuk mereka nilai.
“Kalau duta tak faham apa sedang berlaku di Malaysia, negara mereka pun takkan nampak peluang di sini.
“Sebab itu semalam di Ambassadors’ Roundtable Dinner, kita pastikan satu perkara: mereka dengar sendiri perkembangan terkini – terus dari sumbernya.
“Dunia hari ini berubah pantas. Bukan lagi sekadar geopolitik, tapi geoekonomi yang menentukan arah.
“Tenaga, perdagangan, teknologi dan pakatan global – semuanya sedang berubah serentak. Dan semua ini mempengaruhi bagaimana kerajaan mereka menilai Malaysia,” katanya.
Tengku Zafrul yang juga Pengerusi Lembaga Pembangunan Pelaburan Malaysia (MIDA) menyatakan, peranan kerajaan jelas untuk pastikan mereka ada gambaran yang tepat – tentang kekuatan ekonomi kita, aliran pelaburan, dan pendekatan kita yang neutral serta berstrategi.
“Supaya apa yang dilaporkan kepada kerajaan mereka berdasarkan realiti sebenar Malaysia.
“Dan Malaysia terus dilihat sebagai rakan yang stabil dan diyakini,” ujarnya.



