Sinergi berganda untuk agenda pertanian kepada rakyat – Jalaluddin Alias

- Advertisement -

CYBERJAYA – Secara kesimpulannya pada tahun 2023, sektor pertanian dan asas tani di negara kita berhadapan cabaran yang cukup kompleks serta penuh warna warni, kata Exco Kanan Negeri Sembilan yang juga Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Pertanian, Keterjaminan Makanan dan Kos Sara Hidup, Datuk Seri Jalaluddin Alias

Namun tegasnya, walaupun begitu rekod menunjukkan bahawa Kerajaan Perpaduan telah berjaya memastikan setiap cabaran dan dugaan itu dapat diatasi dengan optimum.

“Semasa sesi Amanat Tahun Baharu 2024 oleh Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan pada 16 Januari 2024, beliau mengimbas empat pencapaian utama sektor pertanian di negara kita bagi tahun 2023, iaitu Jualan Agro Madani yang berjaya memberi penjimatan 10 hingga 30 peratus kepada rakyat, program intervensi telur ayam dan beras putih tempatan, penamatan subsidi ayam bagi tujuan penyelarasan subsidi dan penganjuran program-program berimpak tinggi melibatkan sektor pertanian.

“Untuk menelusuri cabaran tahun 2024, Menteri akan memberi fokus kepada Program Inovasi Nasional Keterjaminan Agromakanan Rakyat (PINTAR). Melalui konsep PINTAR, pelaksanaan dan pembudayaan inovasi dan re-engineering dalam semua aspek rantaian nilai sektor agromakanan akan diberikan penekanan yang komprehensif,” katanya.

Ujarnya lagi, PINTAR akan menekankan lima strategi utama melibatkan pembangunan kapasiti dan infra, reformasi institusi dan tatakelola, penyelidikan, pembangunan, pengkomersialan dan inovasi, teknologi, mekanisasi dan automasi, dan akhir sekali perluasan jaringan kolaborasi.

“Lima teras strategi ini adalah indikator kritikal kepada pembangunan, pengembangan dan pengukuhan sektor agromakanan rakyat.

“Menepati citarasa dan keperluan semasa, kami di Negeri Sembilan juga menyokong agenda empat Industri Fokus 2024, melibatkan industri padi, industri ayam dan telur, industri bawang dan industri nenas.

“Segala agenda ini akan disambut baik oleh kami di peringkat Negeri Sembilan melalui sinergi yang lebih besar dari jabatan-jabatan yang terlibat, agar hasrat kerajaan pusat dan kerajaan negeri dapat diseiringkan demi impak positif yang berganda kepada rakyat keseluruhannya,” katanya.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,197FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat