PKRC khusus untuk orang Asli pesakit Covid-19 – Mahdzir Khalid

- Advertisement -

TEMERLOH – Menteri Pembangunan Luar Bandar, Datuk Seri Mahdzir Khalid mengumumkan pembukaan Pusat Kuarantin Pesakit Covid-19 (PKRC) khusus untuk masyarakat Orang Asli di Sekolah Kebangsaan Penderas, Kuala Krau, Pahang.

PKRC itu mampu menempatkan kira-kira 500 pesakit di asrama sekolah dan kelas yang diubahsuai dibuka sejak rabu lalu dan sekarang telah menempatkan 184 pesakit Covid-19 Orang Asli sekitar Kuala Krau.

“Kita boleh menempatkan 200 pesakit di asrama dan 300 pesakit lagi kita akan tempatkan di dalam kelas yang diubah suai mengikut keperluan semasa dan situasi Covid-19 dalam kalangan masyarakat Orang Asli di kawasan sini,” kata Mahdzir dalam sidang media selepas meninjau PKRC tersebut hari ini.

Turut hadir, Timbalan Menteri KPLB, Datuk Seri Abdul Rahman Mohamad, Timbalan Menteri Dalam Negeri 1 yang juga Ahli Parlimen Kuala Krau, Datuk Seri Dr. Ismail Mohamed Said, Ketua Setiausaha KPLB, Datuk Dr. Ahmad Jailani Muhamed serta Ketua Pengarah Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA), Sapiah Mohd Nor.

Pembukaan pusat kuarantin khas untuk Orang Asli itu katanya mendapat kerjasama Jabatan Pendidikan Negeri Pahang dan dikelolakan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan JAKOA.

Sejumlah 1,133 masyarakat Orang Asli di sepuluh buah perkampungan sekitar Kuala Krau dijangkiti Covid-19 dengan merekodkan empat kematian.

Perkampungan Orang Asli Kg. Penderas dikenakan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) bermula 10 hingga 25 September selepas 120 penduduk Orang Asli dijangkiti wabak itu.

Mahdzir berkata, sejumlah 134, 494 masyarakat Orang Asli sudah menerima vaksin dan daripada jumlah itu, 77,970 orang telah menerima dos pertama manakala 50,734 orang telah lengkap kedua-dua dos.

“Selain itu, seramai 5,790 individu Orang Asli telah menerima vaksin jenis CanSino. Baki yang masih belum divaksin sedang diusahakan untuk menerima vaksin secepat mungkin.”

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
27,578FollowersFollow
13,813SubscribersSubscribe

Topik Hangat