PMB Investment raih Anugerah Morningstar 2023

- Advertisement -

KUALA LUMPUR – PMB Investment Berhad, sebuah anak syarikat milik penuh Pelaburan MARA Berhad, hari ini memenangi Best Malaysia Large-Cap Equity (Shariah) Fund di Anugerah Dana Morningstar Malaysia 2023 untuk dana di bawah pengurusannya, PMB Shariah Tactical Fund (PMB STF).

Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Pelaburan MARA, Mahdzir Othman berkata, Morningstar Asia Limited, anak syarikat Morningstar, Inc (NASDAQ: MORN) ialah penyedia terkemuka penyelidikan pelaburan yang bebas.

“Anugerah tahunan ini mengiktiraf dana-dana runcit yang berjaya memberi nilai tambah paling tinggi kepada pelabur dalam kategori setaranya pada 2022 dan dalam jangka masa lebih panjang.

“Kami teruja dan gembira memenangi anugerah ini. Ia merupakan pengiktirafan berasaskan merit kepada pengurus dana dan syarikat kami.

“Anugerah ini telah menjadi sumber inspirasi, semangat dan motivasi kepada kakitangan Kumpulan Pelaburan MARA, khususnya dan PMB Investment khasnya, untuk terus komited dalam memberikan pulangan konsisten kepada pelabur kami melalui pengurusan dana yang baik,” katanya dalam kenyataan pada Khamis.

Mengulas lanjut mengenai prospek pasaran untuk 2023, Mahdzir berkata, “2023 dijangka menjadi tahun yang paling mencabar di tengah-tengah kemelesetan di seluruh dunia.

“Kami berharap Belanjawan Negara 2023 dapat memperlihatkan pertumbuhan dalam projek-projek infrastruktur yang lebih baik di seluruh negara serta keputusan yang lebih tegas oleh kerajaan mengenai dasar- dasar kerana ini diperlukan untuk meningkatkan keyakinan pelabur, terutama pelabur asing ke pasaran tempatan,” katanya.

Sementara itu, Ketua Pegawai Eksekutif PMB Investment,Mahani Ibrahim, menambah prestasi cemerlang dana-dana unit amanah di bawah pengurusan PMB Investment termasuk PMB Shariah Tactical Fund membuktikan bahawa mereka berjaya mengharungi ketidaktentuan pasaran pada 2022, dan terus memberikan nilai kepada pelabur kami.

“Setiap masa adalah waktu terbaik untuk melabur dengan PMB Investment.

“Antara strategi yang digunakan termasuk peruntukan aset taktikal jangka panjang, ditambah dengan fleksibiliti untuk mengimbangi semula peruntukan antara kelas aset berbeza bagi ekuiti patuh Syariah dan sekuriti berkaitan ekuit.

“Strategi ini berfungsi terutamanya semasa ketidaktentuan pasaran, dan pada masa sama memberikan petunjuk berharga dalam mengendali dan mengatasi ketidakstabilan pasaran jangka pendek. Anugerah ini adalah bukti kami berada di landasan yang betul,” tambahnya.

PMB Shariah Tactical Fund menawarkan para pelabur peluang untuk mencapai pertumbuhan modal jangka sederhana hingga panjang dengan melabur dalam mana-mana 50 saham patuh Syariah terbesar daripada segi permodalan pasaran yang tersenarai di Bursa Malaysia.

Untuk rekod, PMB Shariah Tactical Fund mencatatkan pulangan 27 peratus untuk tempoh 5 tahun yang berakhir pada 28 Februari 2023. Manakala, pulangan bagi 3 tahun pula adalah 46 peratus untuk tempoh 3 tahun dan pulangan bagi 1 tahun pula hanya 10 peratus, masing-masing berakhir pada 28 Februari 2023.

PMB Investment, sebuah syarikat milik penuh Pelaburan Mara Berhad, adalah sebuah Syarikat Pengurusan Pelaburan Islam (Islamic Fund Management Company, IFMC), menguruskan 19 dana unit amanah, dua dana borong serta beberapa mandat portfolio dengan pelaburan dalam kelas-kelas aset ekuiti dan sukuk.

-- Iklan --
-- Iklan --

Related Articles

Stay Connected

474,121FansLike
25,100FollowersFollow
230,282FollowersFollow
27,410FollowersFollow
15,189SubscribersSubscribe

Topik Hangat