Penjara 20 Tahun, Gantung Lesen & Denda RM150,000 Menanti Pemandu Mabuk

KUALA LUMPUR – Pemandu mabuk bakal berdepan hukuman berat penjara maksimum 20 tahun dan denda sehingga RM150,000 jika pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) diluluskan Dewan Rakyat.

Menteri Pengangkutan, Datuk Seri Wee Ka Siong, berkata mereka yang disabitkan dengan kesalahan juga boleh digantung lesen memandu sehingga 20 tahun.

“Kita sudah mencadangkan kadar penjara maksimum dengan pindaan 15 tahun untuk kesalahan pertama dan 20 tahun bagi kesalahan berikutnya.

“Kadar denda dicadangkan dinaikkan maksimum RM20,000 sekarang kepada RM100,000 untuk kesalahan pertama dan bagi kesalahan kedua boleh dikenakan denda RM150,000.

“Tempoh penggantungan lesen juga dicadang dinaikkan dari 10 tahun kepada 20 tahun,” katanya ini, menjawab soalan tambahan Datuk Seri Dr Shahidan Kassim (BN-Arau) pada sesi soal jawab lisan di Dewan Rakyat, hari ini.

Ka Siong berkata, hukuman baharu itu membabitkan pindaan Seksyen 41 hingga 45 Akta 333 yang dijadual dibentang di Dewan Rakyat pada persidangan kali ini.

“Saya memberi sedikit gambaran apa yang dipinda nanti sudah tentu tempoh penggantungan lesen (memandu), kadar denda dan hukuman penjara akan dikenakan manakala penjara akan dicadangkan sebagai hukuman mandatori,” katanya.

Beliau berkata, turut dicadangkan dalam pindaan Akta 333 kelak ialah memperluaskan bidang kuasa penguatkuasaan kepada Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), berbanding hanya Polis Diraja Malaysia (PDRM) ketika ini.

Mengakui polis menjalankan tugas dengan baik, Ka Siong menegaskan, kuasa wajar diberi kepada pegawai JPJ untuk turut menguatkuatkuasakan undang-undang.

“Kabinet setuju memperluaskan penguatkuasaan kepada JPJ menangkap mereka yang mabuk,” katanya.

Ka Siong berkata, kerajaan sedia menurunkan had kandungan alkohol dibenarkan ketika memandu mengikut ketetapan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

“Daripada 35 mikrogram (mg) alkohol dalam 100 mililiter (ml) nafas; 80 mg alkohol dalam 100 ml darah atau 107 mg alkohol dalam 100 ml air kencing kepada 22 mg alkohol dalam 100 ml nafas; 50 mg alkohol dalam 100 ml darah atau 67 mg alkohol dalam 100 ml air kencing,” katanya.

Beliau berkata, Jabatan Peguam Negara sudah menyemak draf Rang Undang-Undang (RUU) Pengangkutan Jalan (Pindaan) 2020 dan akan dibentangkan untuk persetujuan Kabinet pada 17 Julai ini, sebelum dibentang ke Parlimen.

Pada sidang media selepas itu, Ka Siong berkata, pindaan terhadap Akta 333 adalah bukti kerajaan serius menangani isu pemandu mabuk, termasuk yang boleh menyebabkan kematian.

“Amaran kita, kalau sudah mabuk dan mengambil alkohol jangan memandu. Kita tak cabuli hak orang ramai, ini bagi mereka yang minum, kalau minum jangan bawa (kenderaan),” katanya.

Topik Hangat

Kontroversi SMK Puncak Alam, KPM Serah Kepada Polis

CYBERJAYA - Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) hari ini mengeluarkan kenyataan rasmi berhubung beberapa insiden membabitkan Sekolah Menengah Kebangsaan Puncak Alam (SMKPA). SMKPA menjadi tumpuan...

Israel Arah Serang Pegawai Hamas Di Iran, Turki, Qatar dan Malaysia?

TEL AVIV - Kepimpinan Israel didakwa mengarahkan ejen perisikan negaranya iaitu Shin Bet dan Mossad untuk membunuh pegawai tertinggi Hamas di dalam dan luar...

Tel Aviv Dihujani 80 Roket Ketika Gaza Kebumikan 26 Mangsa Kekejaman Israel (VIDEO)

CYBERJAYA - Kota Tel Aviv di Israel dihujani sekitar 80 tembakan roket yang dilancarkan dari Tebing Gaza bagi membalas kekejaman Israel ke atasa...

Berita Berkaitan

Perancis Tuntut Penjelasan Selepas Israel Serang Bangunan Pejabat Media Di Palestin

PARIS - Perancis menuntut penjelasan dan alasan Israel terhadap serangan udaranya ke atas bangunan di Gaza yang menempatkan pertubuhan-pertubuhan media, kata Presiden Emmanuel Macron...

ADUN Akui Kebingungan Disahkan Positif Covid-19 Walaupun Sudah Divaksin

PETALING JAYA - ADUN Taman Medan, Syamsul Firdaus, disahkan positif Covid-19, walaupun selepas beliau lengkap menerima dua dos vaksin. Katanya, beliau menjalani ujian saringan Covid-19...

Jangkitan Covid-19 Naik Mendadak, Noor Hisham Rayu Masyarakat Kawal Pergerakan

KUALA LUMPUR - Peningkatan kes baharu COVID-19 secara mendadak sejak awal April lepas, telah memberi tekanan hebat kepada sistem perkhidmatan kesihatan negara, kata Ketua...